1 av 3
2 av 3
3 av 3

Löjligt goda recept

Egils pumpasoppa
Portioner:
6
Tid: ca 50 minuter (+ ev rostning av pumpan)

Ska man göra en riktigt läbbans pumpagubbe med grinande mun får man trevligt nog en massa pumpakött över. Om du inte ska göra en pumpalykta blir somman godare och livet lättare om du rostar pumpan innan du gröper ur den. Halvera pumpan och lägg den på plåt med baklåtspapper med snittytorna neråt.

Baka i ugn 175 °C tills de mjuknat helt någon timme. Nu går det lätt att gröpa ur dem! Använd enbart grönsaksfond om du vill ha en vegetarisk soppa.

Ingredienser:
* 5 små schalottenlökar, eller en liten gul lök
* 1 msk finriven färsk ingefära
* 2 msk smör och rapsolja
* 5 potatisar av fast sort
* 3/4-1 liter urgröpt pumpakött
* 2-3 tsk garam masala
* 1 tsk gurkmeja
* 1 nypa saffran
* 3/4 l vatten
* 1 msk konc kycklingfond
* 1 msk konc grönsaksfond
* 3 dl kokosgrädde (extra krämig kokosmjölk), gärna Santa Maria ekologiska

Gör så här:
1.
Hacka löken grovt. Bryn lätt tillsammans med ingefäran i fettet. Använd helst en stor kastrull med teflon. Låt puttra på mycket låg värme tills blandningen mjuknat.

2. Skala och grovhacka potatisen. Grovhacka pumpan.

3. Vänd ner de torra kryddorna och låt fräsa någon minut. Vänd ner pumpa och potatis. Låt ånga under lock 10 minuter och rör om då och då. De här momentet intensifierar smakerna. Varför vet jag inte riktigt, men jag ska ta reda på det.

4. Slå på vatten, fond och hälften av kokosgrädden. Låt sjuda i 20-30 minuter tills allt är riktigt mjukt. .

5. Mixa soppan riktigt slät med det sista av kokosgrädden. Det är praktiskt att använda en liten handmixer i kastrullen. Mixa ner en dryg matsked rumsvarmt smör om du gillar smörsmak.

Receptmakare:
Lisa Förare Winbladh och Johan Swanljung 30/10 2008

_______________________________________

Rostad palsternacka med enbär och apelsin
Portioner: 4 som tillbehör
Tid: 25 minuter
Ett fantastiskt tillbehör till vilträtter. I det här receptet gäller det att ha rätt teknik vid spisen. När allt det goda gojset ska fräsas ska temperaturen vara hög i pannan utan att det bränns. Om man vill kan man droppa över lite fin vinäger före servering men jag gillar att rätten saknar syra för då känns alla de feta smakerna bättre.

Ingredienser:
* 4 stora eller 12 pyttesmå (ca 600 g) palsternackor
* 2 msk smör
* 2 msk olja
* 50 g rökt sidfläsk eller bacon
* 6 enbär
* 2 breda strimlor apelsinskal, avskalade med potatisskalare
* 1/3 tsk torkad timjan
* nymald svartpeppar

1. Skala palsternackorna och skär dem i kvartar eller halvera dem beroende på storlek. Jag tycker att det är fint att låta stjälkfästet sitta kvar. Finhacka fläsket

2. Lägg palsternackor och fläsk med smör och olja i en traktörpanna eller djup stekpanna, gärna av teflon. Hetta upp och stek sakta på medelvärme eller lite lägre tills de är genommjuka och gyllene. Vänd runt då och då. Låt det ta tid så att smakerna hinner djupna.

3. Hacka enbären eller krossa dem i mortel. Skär bort allt det vita från apelsinskalet. Strimla det så fint du kan.

4. Öka väremn i pannan. Vänd ner apelsinskal och enbär, stek under omrörning tills apelsinskalet fått en gnutta färg ca 20-30 sekunder. Smula över timjan och vänd runt i den heta pannan. Peppra och salta.

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh 23/10 2008

_______________________________________

Lyxigt snacks
Portioner: 6
Tid: 10 minuter
Det här är egentligen ett fånigt självklart recept. Men att servera röran med chips gör att klassikern lyfter. Allra godast blir det om du själv friterar palsternackschips till. Finast och godast blir det om du blandar löjrom och större rom av lax eller forell.
Ingredienser:
2 dl ekologisk creme fraiche
1 dl matlagningsgrädde
2 msk finskuren gräslök
5 msk löjrom eller laxrom
nymald vitpeppar 
Till servering:
Potatisschips eller rotsakschips
Gör så här:
Rör creme fraichen mjuk med grädden.
Vänd försiktigt ner övriga ingredienser.
Smaka av med peppar.

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh 3/10 2008

__________________________________

Får i kål
Laga till söndagsmiddag!
Använder du späd kål är det ett bra knep att lägga köttet i botten av kastrullen och kålen ovanpå. Efter en dryg timme är det dags att vända runt och sen sjuda vidare. Sen får du tåla dig medan din bostad fylls av doften av kokt kål.

1 kg lammlägg med ben och märg, sågade i bitar ca 5 x 5 cm
1/2 litet kålhuvud, slarvigt tärnat i bitar ca 3 x 3 cm
12 svarteppparkorn
2 stora lagerblad
1 tsk brunt senapsfrö
1 tsk salt
(2 tsk Touch of Taste kalvfond, kan uteslutas av purister)

Till servering:
* Hackad dill eller persilja
* Kokt potatis

1. Släng ner allt sammans i en stor tjockbottnad kastrull. Pressa samman. Slå på vatten så att det halvtäcker (ca 5-8 dl).
2. Låt puttra under lock 1 1/2 -2 timmar tills köttet är mört och kålen förtjusande slafsig. Slå på mer vatten om det behövs.
3. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Strö över dill eller persilja allt efter läggning. Servera med potatis eller grovt bröd.

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh 10/10 2008
________________________________________

Enklel och god förrätt - tre ingredienser
Portioner: 1  
Tid: Ett nafs
Ingredienser:
1 fin skiva rökt lax
1 msk hjortronmylta/syöt med så lite socker som möjligt
2 msk creme fraiche eller kesella

Gör så här:
Arrangera laxen på en tallrik eller en bit osötat tunnbröd.
Rör försiktigt samman hjortron och creme fraiche.
Klicka blandningen på laxen. Ät och njut.

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh 26/9 2008 __________________________________

Fläskspett
Portioner:

Tid:
20 minuter
Ingredienser:
Fläskfäbless verkar ligga i släkten. Det här goda spetten serverades i somras när min oförskämt unga faster fyllde 70.
Kanske får du lust att grilla lite mitt på dagen en sådan här underbart solig helg? Annars kan du laga till spetten i ugnen. Sval öl passar till. Jag gillar belgiska öl av mustigare typ. Champagne eller riktigt torr cider är tänkbara alternativ.

Ingredienser:
* 400 g rimmat sidfläsk i skivor
* träspett
Glaze:
* 2 msk flytande honung
* 1 msk neutral olja
* 1 msk ljus soja
* 2 tsk riven ingeföra
* 1 tsk sambal olek

1. Lägg spetten i blöt i minst 10 minuter. Blanda till marinaden. Skär bort ev svål från sidfläsket. Trä upp fläskskivorna på speten och pensla med glaze.
2. Grilla spetten på grill på svag värme eller i ugn 200°C, ca 10minuter. Pensla med marinaden flera gånger under tiden till de får fin färg och knäckig konsistens. Servera!

________________________________________

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".