1 av 6
2 av 6
Riktigt så här mycket snö var det inte i Ärla den här morgonen
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6

Fredagen den 31 oktober 2008

04.30 Det ligger snö på bilen. Visserligen är det tung blötsnö men jippiiii första snön har kommit till Sörmland. /Jonas

04.40 Hm, det är ju mycket snö på vägen och dessutom är det spårigt eftersom det inte är så många som varit uppe före mig.
Kanske borde jag ha satt på vinterdäcken igår! /J

06.15 Thomas Eriksson har är på väg hem från Kosovo där han tjänstgjort i utlandsstyrkan för andra gången. Nu är han på väg hem till Sara och de ska gifta sig i februari. Jag ringer och ringer men Thomas bara knäpper bort mig. Antingen fibblar han med telefonen eller så vill han helt enkelt inte prata med någon så här dags.
Gösta Andersson i Stallarholmen blir min räddning. Han fyller 85 år idag och grattas av sin lillebror Karl-Ivan. /J

06:55 Jag är arg! Jättearg på mig själv för att jag inte cyklade utan tog det mesiga beslutet att åka buss. Bah. Sitta där och glo. Mah! /Lotten

07:10 Lastbilschauffören Anders som brukar ringa in och heja, säger att jag ska kasta mig in i matchen som om det var sista minuten och vi låg under med 2 poäng. Ok, men då får jag ju bara min femte foul direkt. Pah. /L

07:11 Men maken till arg Lotten har jag då aldrig varit med om! Vad ska få henne glad idag? /J

07:15 Kommer Peter Fröjdfeldt att lägga av eller ej? Hela Sörmland står och hoppar av otålighet: vi kräver besked! /L

07:16 Nåja. Luuugn. Men vi kan ju försöka jaga Peter och fråga honom? /J

07:40 Katarina Larsson ska byta däck på bilen. Eller låta någon annan göra det, förstås. /J

07:45 Nu är det ju vetenskapligt bevisat att alla som inte byter däck med egen mankraft är mesar. Man ska använda sina muskler så mycket som det någonsin är möjligt, för då blir man gammal. Och glad. /L., som ju inte cyklade i morse och därför egentligen inte ska säga något

08:15 Vi pratar med Henrik Fexeus, programledare för Hjärnstorm. Men inte utger han sig för att vara tankeläsare som Lotten trodde. Nejnej, här handlar det om regelrätt vetenskap och inga tricks. /J

08:20 Men vilken man han var, Henrik Fexeus! Så klok och lugn och rolig. Han byter säkert sina hjul själv också. (Tre upprörda män ringde till telefonsvararen och rättade oss.Det heter inte däck, man byter ju hela hjulet. Ha!) /L

08:45 Katarina är nu på Nya Kyrkogården i Nyköping och rapporterar att några av gravarna redan har smyckats inför Allhelgonahelgen. Och, ser man på, Katarina är så påläst i ämnet att Lotten och jag inte får en syl i vädret. /J

09:58 Det här med att inte cykla på morgonen kan jag inte riktigt släppa. Nu är jag hungrigare än någonsin eftersom jag i morse skulle passa bussen och inte hann sitta kvar vid köksbordet och mysa färdigt med en extramacka. Giv mig mat! /L

09:10 Nu ska det bli pumpamat!

Egils pumpasoppa
Portioner: 6
Tid: ca 50 minuter (+ ev rostning av pumpan)

Ska man göra en riktigt läbbans pumpagubbe med grinande mun får man trevligt nog en massa pumpakött över. Om du inte ska göra en pumpalykta blir somman godare och livet lättare om du rostar pumpan innan du gröper ur den. Halvera pumpan och lägg den på plåt med baklåtspapper med snittytorna neråt.

Baka i ugn 175 °C tills de mjuknat helt någon timme. Nu går det lätt att gröpa ur dem! Använd enbart grönsaksfond om du vill ha en vegetarisk soppa.

Ingredienser:
* 5 små schalottenlökar, eller en liten gul lök
* 1 msk finriven färsk ingefära
* 2 msk smör och rapsolja
* 5 potatisar av fast sort
* 3/4-1 liter urgröpt pumpakött
* 2-3 tsk garam masala
* 1 tsk gurkmeja
* 1 nypa saffran
* 3/4 l vatten
* 1 msk konc kycklingfond
* 1 msk konc grönsaksfond
* 3 dl kokosgrädde (extra krämig kokosmjölk), gärna Santa Maria ekologiska

Gör så här:
1. Hacka löken grovt. Bryn lätt tillsammans med ingefäran i fettet. Använd helst en stor kastrull med teflon. Låt puttra på mycket låg värme tills blandningen mjuknat.

2. Skala och grovhacka potatisen. Grovhacka pumpan.

3. Vänd ner de torra kryddorna och låt fräsa någon minut. Vänd ner pumpa och potatis. Låt ånga under lock 10 minuter och rör om då och då. De här momentet intensifierar smakerna. Varför vet jag inte riktigt, men jag ska ta reda på det.

4. Slå på vatten, fond och hälften av kokosgrädden. Låt sjuda i 20-30 minuter tills allt är riktigt mjukt. .

5. Mixa soppan riktigt slät med det sista av kokosgrädden. Det är praktiskt att använda en liten handmixer i kastrullen. Mixa ner en dryg matsked rumsvarmt smör om du gillar smörsmak.

Receptmakare:
Lisa Förare Winbladh och Johan Swanljung 30/10 2008

09:23 Men hur hungrig är jag nu då? /L

09:24 På en skala: 10,2. /J

09:35 Nu kliver Johanna och långa farbrorn in i studion för att berätta om resten av fredagens radioprogram. Vi kan inte prata lugnt och sansat utan babblar bara på i snälltågsfart. /L

09:51 Vi måste ju spela ”Pumpa-paaa”! Ja! Tänk, när man hör Hasse & Tage anno 1970, blir man ju alldeles tårögd av nostalgi. (Trots att jag näppeligen minns särskilt mycket från 1970.) /L

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".