1 av 2
2 av 2

Måndag 5 januari 2009

Idag var det kallt. Riktigt kallt ute. Så då får väl Morgonskiftet hjälpa dig att hålla värmen. Dansa till musiken, vagga i takt till mitt prat eller sjung dig varm under både prat och musik. Idag ska vi tävla, få lite skön satir och underhållning av Public Service-gänget och ta reda på hur det var att jobba som telefonist i början av 1900-talet.

06.08 - Radiosporten har precis kommit igång och jag har precis fått upp värmen igen. Säga vad man vill om vädret, men myggfritt var det allt!

06.18 - Ringer och väcker Bitte Corneliusson i Marmorbyn utanför Katrineholm som fyller 32 år idag. Det tog många signaler men sen hade jag nog väckt hela huset och till slut fick jag prata med Bitte, som var ovanligt pigg, trots att hon blev väckt. Grattis!


07.16
- Länsstyrelsen har genomfört en rovdjursinventering i länet och spårat lodjur i snön. Man var ute igår och trotsade kylan och ska ut även idag. Jag ringde upp Karl Ingvarsson som är naturvårdare på Länsstyrelsen och tog ett snack om vad dom hittat och varför man nu vill veta hur många dom är.

07.41 - Dags att tävla igen! Tävlingen påsen går vidare, för förra gången så fick vi inte tag på någon vinnare, ja eller rättare sagt, det var ingen som lyckades lista ut vad det var som låg i påsen. Men efter några ledtrådar så ringde Gun Andersson från Nyköping och gissade på ett fotoalbum vilket också var rätt svar. Grattis Gun!

08.14 - Vår reporter Juliana Fritzhand har träffat några av de damer som bemannade telefonstationen i Gnesta i mitten av 1900-talet. Kul att höra om hur deras vardag på jobbet såg ut. Och även om telefonistyrket försvann så fortsatte Gnestatelefonisterna att träffas. Några av dem har haft syjunta varannan onsdag i 60 år.

08.32 - Ringer en av våra snälla tekniker och ber om en inte helt vanlig tjänst: ”Snälla, kan inte du gå ut och bära in min cykel inomhus så att jag inte fryser ihjäl när jag sätter mig på sadeln sen?” Självklart löste han uppgiften!

08.40 - Vi tittar i backspegeln och lyssnar på ett inslag från förra året när Katarina Larsson träffade Daniel Mitsogiannis som delvis är uppvuxen i Eskilstuna och som var med i Melodifestivalen förra året i delfinalen i Karlskrona.

09.12 - Public Service-gänget har tagit semester och istället bjuder vi på en Public Service-revy!

09.44 - Ulla i Gnesta ringer in till programmet och har lite tips på hur man klarar av vardagen i kylan. För att till exempel få upp bildörren om låset har frusit eller om tanklocket sitter fast i kylan. Använd en vetekudde eller en tjock frottéhandduk som du stoppat i mikron och pressa den sen mot låset eller tanklocket. Och om du av någon outgrundlig anledning vill köpa med dig blommor hem så stoppa ner dom i en kylväska som skyddar dom från att frysa ihjäl. (Eller också så säljer du bilen och struntar i nya blommor.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".