Engelsk vinterpudding

Har du en torr gammal fruktkaka över sen julen? En sådan där som tycks ha evigt liv? Liva upp den med sprit och en krämig äggstanning.

Smaksättningan på puddingen avgörs av vad själva kakan innehåller. Lite rivet apelsinskal, hackad torkad frukt, kanel och kardemumma är gott i puddingen.

8 små puddingar

400 g kompakt fruktkaka
2 msk mörk rom
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl grädde
1 msk ljust muscovadosocker eller farin
1 krm salt

Till servering:
Glass, fruktsallad eller lite vispad grädde

Smörj 8 små ugnsfasta formar med mycket smör. Skär fruktkakan i små tärningar och lägg i formarna. Droppa över rommen och täck över. Låt helst stå och dra ett par timmar. Skaka runt någon gång under tiden.

Vispa samman ägg och socker tills blandningen är jämn och bleknat lite.

Koka upp mjölk, grädde, socker och salt. Vispa ner den heta blandningen med äggvispet. Slå över kaktärningarna. Låt stå 30 minuter.

Värm ugnen till 200°C. Grädda puddingarna 15-20 minuter tills äggstanningen precis stannat men puddingen är krämig i mitten. Serveras ljumma.

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".