1 av 4
Guldpriset rasar i höjden. Foto Claus Gertsen /Scanpix
2 av 4
3 av 4
Felsökning av bil med hjälp av dator
4 av 4
Ted Karlsson

Måndag 12 januari 2009

När jag började jobba här så skrev vi på skrivmaskin men idag så skulle jag knappast klara mig utan datorerna här i radion. Jag läser min post och jag betalar mina räkningar i datorn. Ska jag gå på bio så bokar jag mina biljetter i datorn. Katarina Larsson åker till en bilverkstad som inte kan laga bilen utan en dator.

05.28 Väderprognoser, radarbilder, väckningar och nyhetstelegram i en väldig röra här på redaktionen. Just nu undrar jag om jag blir klar till sändningen börjar. / Jonas

06.17 I fredags ville Johan Filander att jag skulle väcka hans mamma som var på Teneriffa men då blev det en annan väckning istället. Idag ringer jag och det visar sig att familjen nyss har kommit hem från sin semester men Johans mamma är glad och berättar om resan och att hon idag ska börja ett nytt jobb.

06.36 Guldruschen är här igen!
Privatpersoner hamstrar guldtackor, pantbankerna fylls med guld och villor länsas på smycken. En ny guldrusch har nått Sverige.

Finansiella kristider och ett högt guldpris har gjort guldet populärt, enligt Metro.

– Det råder guldfeber just nu, säger Christer Granath, vd på Guldcentralen som är en av Skandinaviens största säljare av investeringsguld, till tidningen.

Under det senaste året har företaget ökat sin omsättning med 250 procent. Baksidan med guldboomen är dock att bland annat Malmö drabbats av rån mot guldsmeder och ett ökat antal villainbrott där tjuvarna letar efter guld och smycken, enligt Malmöpolisen.

06.50 Plusgrader och blåst är dagens prognos från SMHI och inte blir det några minusgrader i början av den här veckan, det berättade Anna Österman från SMHI.

07.14 Allt fler träffar sina vänner eller sin kärlek via internet. Idag efterlyser vi par som träffats via nätet. Katarina berättar om en kompis som först träffade en kille från London och sen en kille från Istrael varpå hennes mamma undrade om hon nästa gång inte kunde träffa någon som hon kunde åka tunnelbana till.
Idag efterlyser vi par som träffats på nätet? Hör av dig!

07.45 Påsentävlingen visar sig bli lurig.

Ledtråden: När du vill lägga det tillrätta!

Gissningarna är många och det är inte en kudde, täcke, väska eller en kam men till slut så lyckas Ann Karlström från Mariefred lista ut att det är ett hårspänne.

08.17 Den här veckan drar årets Rockkarusell igång. Det är Studiefrämjandet som håller i det hela i landet och Marcus Phersson berättar att det är 40 band eller artister som deltar i Sörmland det här året.

08.43 Vad är viktigast för en bilmekaniker idag, skiftnyckeln eller datorn? Frågan går idag till Ted Karlsson som är datateknikern som bytte bransch och numera jobbar med bilar.

– Än så länge är skiftnyckeln viktigast men snart går nog datorn om, säger Ted Karlsson.

Bilar som är gjorda efter 2004 måste felsökas med hjälp av datorer, berättar Ted.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".