1 av 5
Therese Fougman
2 av 5
Klasse Möllberg har ideér på nya filmer, berättar han i Morronskiftet. Foto: Katarina Larsson/SR Sörmland
3 av 5
Mikael Persbrandt och Maria Heiskanen fick guldbaggar för bästa manliga respektive kvinnliga huvudroll vid Guldbaggegalan 2009 på Cirkus i Stockholm på måndagskvällen. Josef Fares och Eva Röse delade ut priset. Foto: Jessica Gow / SCANPIX
4 av 5
Joakim Nätterqvist som spelar Arn Magnusson. Foto Björn Larsson Rosvall / Scanpix
5 av 5
Bengt Wahlström

Tisdag 13 januari 2009

Datorer är ämnet för dagen. Frågan är om vi är beroende av datorer numera. Hur är det själv, klarar du dig utan datorn idag?
Katarina träffar Bengt Wahlström som är författare och har funderat mycket på vårt databeroende.

06.15 Henrik Larsson bor i Katrineholm och fyller idag 9 år. Han önskar sig tre saker, en kladdkaka, ett spel och att bli väckt av Morronskiftet. Självklart så väcker jag honom och vi pratar om skolan, dataspel och lite annat.
Vi lägger på luren när hela familjen har kommit in i sovrummet och sjungit för Henrik - Grattis!

06.50 Mulet väder men mest uppehållsväder men det är ett regnväder på gång mot Sörmland från Östergötland, berättar Therese Fougman vid SMHI i Norrköping.

3-5 plusgrader idag och det håller i sig några dagar till. Kylan kommer tillbaka till helgen, säger Therese.

07.43 Tävlingen årtalet visar sig vara lätt idag. Först med rätt svar var Ingegerd Jonsson i Tumba. Här är ledtrådarna! Kan du lista ut vilket år det var?

1. USA får en ny president.

2. Piratförlag och piratfilmer hör vi ju talas om mest hela tiden nu på 2000-talet. Men detta år dök en viss ”piratradio” upp.

3. En viss, väldigt stor båt, plockas upp ur vattnet.

08.12 Biopublikens pris gick även i år till Arn-filmen. Skådespelaren Joakim Nätterqvist var glad efter Guldbaggegalan och sa att det här är det finaste priset.

08.40 Katarina träffar omvärldsanalytikern och författaren Bengt Wahlström på ett kondis i Gnesta och pratar om datorer och våra datorvanor. Många är vi som nu skapar oss ett liv också på internet. Och det är inte bara för ungdomar berättar Bengt Wahlström. Morronskiftet finns också på Facebook! Välkomment till vår Fan Club. Om du är medlem på Facebook så söker du bara på Morronskiftet och vips är du välkommen som medlem.

09.10 En dag som denna passar det ju utmärkt att prata om film i programmet. Katarinas favoritfilm är Lasse Åbergs Sällskapsresan som utspelar sig i alperna. Nu har hon träffat Klasse Möllberg som spelade reseledare i filmen. Klasse berättar om filminspelningen men också om sina ideér om kommande filmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".