1 av 4
Idag flyttar Barack Obama in i Vita huset. Foto: Charles Dharapak/Scanpix
2 av 4
Mathias Andersson
3 av 4
Robert Karlsson
4 av 4
Johanna och Andreas. Foto: Katarina Larsson/SR Sörmland

Tisdag 20 januari 2009

Idag tisdag så fortsätter vi prata om att spara och slösa. Hur lever du? Sparsamt eller slösaktigt? Har du några bra tips på hur man kan spara? Hör av dig till Morgonskiftet. Idag kommer du bland annat få lära dig göra en budget, Katarina Larsson kommer kolla hur sparsamma eskilstunaborna är, och så ska vi tävla. En god morgon med Morgonskiftet. Välkommen!

(Idag är det jag, Fredrik Lorenzoni, som skriver.)

05.25 - Nu är jag så kaffesugen så hälften vore nog. Bums iväg till köket. Allt annat kan vänta.

06.16 - Idag har jag fått ett mejl där det står att jag ska ringa upp tvillingarna Eriksson som idag fyller 60 år. Kjell och Leif. Nu visade det sig tyvärr att det hade gått troll i tekniken (läs: gått troll i Lorenzoni) så jag fick bara tag i en av dom, Kjell Eriksson, som igår kom hem från sjukhuset efter att ha opererat bort en njure! Men han lät glad och pigg ändå och fick såklart ett stort grattis!

06.40 - Kollar förstasidorna på rikstidningarna. Det som gäller för dagen är installationen av USAs president, Barack Obama, som idag svär presidenteden. Många är glada och förhoppningsfulla nu när en ny kraft tar över och styr. Det jag mest tänker på är hur konstigt det låter att han installeras och håller ett installationstal. Nästan som om han vore en skulptur. Eller?

06.52 - Pratar väder och vind med Jonas Höglund på smhi i Norrköping. Gråmulet och blött kan man nog sammanfatta prognosen idag.

07.13 - Hittar en kul grej på macworld.se om en hamburgerkedja som startade en liten kampanj där Facebookanvändare kunde offra tio vänner för att få en gratis hamburgare. Något som för många nappade på! Dom som blev ”petade” som vänner fick ett meddelande om att dom var värda mindre än en tiondels hamburgare. Att det sen självklart gick att lägga till dessa vänner på sin kompislista igen, det är ju en annan sak. Då hade man ju redan markerat hur mycket man tyckte vännen var värd. Men det är ju bara på nätet, då spelar det väl ingen roll? Eller vad tycker du?

07.37 - Dags att tävla igen. Idag gäller det att komma på rätt årtal. Vilket år var det som Barbiedockan presenterades i USA, som Eurovisionsschlagerfestivalen äger rum i Cannes och direktsänds för första gången i svensk tv och musikalen My fair lady har Stockholmspremiär? Svaret är: 1959

08.21 - Katarina Larsson har åkt till Eskilstuna idag för att ta pulsen på eskilstunaborna. Är dom slösaktiga eller sparsamma?

08.39 - Vid järnvägsstationen i Eskilstuna lyckas Katarina Larsson haffa några personer vid kiosken och pratar spartips med dom. Läsa tidningarna på nätet istället för att köpa dom eller prenumerera och laga mat hemma istället för att köpa den ute var några av tipsen.

09.12 - Ringer upp Mathias Andersson som för många är känd som en av förra programledarna för tv-programmet Lyxfällan. Han har ju hjälpt både vanligt folk och numera mest kändisar att få koll på ekonomin. Och det viktigaste: köp inte på kredit och gör en budget så att du vet vilka inkomster och utgifter du har varje månad. Svårare än så är det inte. Har du gjort någon budget över din ekonomi?

09.39 - Får tag på golfproffset Robert Karlsson på en flygplats i Frankfurt. Igår blev han utsedd till årets manlige idrottare i Sverige på idrottsgalan och nu är han redan påväg igen någonstans. Inte mycket vila för honom. Men eftersom vi ändå pratar pengar här i Morgonskiftet så lyckades jag få ur honom att visst skulle han rent krasst kunna sluta spela och bara ta det lugnt, men det är inte pengarna som fått honom att spela golf. Och hur kändes det då, att få utmärkelsen som årets manlige idrottare? Bra såklart!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".