1 av 3
Björn Åkerberg, administrativt ansvarig Posomgruppen i Nyköping.
2 av 3
3 av 3
Leif Hofwander, Berit Hansen och Marie-Loucie Hegewald

Tisdag 27 januari 2009

Morgonskiftet den här veckan pratar om utbildning i olika former. Idag åker Katarina Larsson till Katrineholm och kollar in det här med studiecirklar, hur funkar det och kan man plugga vad man vill bara man gör det i en cirkel? Vi får lite tips på hur man bär sig åt om man vill studera utomlands, vi tävlar och så hör du mer om gårdagens brand i Nyköping.

Godmorgon! Idag är det jag som skriver här. Läs, fundera och kommentera. / Fredrik Lorenzoni

06.03 - Kollar in vad smhi skriver om vädret. Har bara ett ord i skallen. Sol. Ge mig lite sol! Men icke. Mulet väder. Igen. Ja ja, det spelar ingen roll, jag har ju bestämt mig för att aldrig se svårigheterna, bara möjligheterna. Handlar bara om att ta kontroll över sina tankar. Hm, hur ska jag tänka? Nu vet jag. Hurra! Det är mulet och grått idag. Då slipper jag ju använda mina solglasögon. Tjoho!

06.15 - Hittar ingen väckning idag så jag ställer frågan rakt ut i etern om någon av er har någon som ni vill att jag ska ringa och få upp i tid. Jisses, jag blev helt nerringd! Men det var ju precis vad jag ville. Nu måste jag välja nån i mängden. Få se nu ...

06.21 - Det blev ett samtal till Nyköping och till Charlotta som fyller 36 år idag. Patrik ringde in till studion och ville att jag skulle ringa och gratta ”Lotta” och hälsa så mycket från honom och barnen. Fick tag på henne, men inte hemma, utan på mobilen mitt i morgonpromenaden! Gissa om det dåliga samvetet väcktes hos många ute i länet när man fick höra om morgonpromenaden. Får man ens motionera så tidigt? Brukar du göra det? Hör av dig hit vetja! 016-16 16 16

06.43 - Igår fick flera personer evakueras i Nyköping när det brann vid krogen Blue Moon Bar. Och på kvällen igår fick boende och närboende information av bland annat Posom-gruppen om vad man ska göra nu och vad som händer. Katarina Larsson träffar Björn Åkerberg som är administrativt  ansvarig i Posom-gruppen och ledamot i Nyköpings kommuns krisgrupp.

06.50 - Dags för lite vädersnack med Therese Fougman på smhi. Nu bjöd hon tyvärr inte på någon sol, men däremot ganska mycket gråväder. Hurra! (OBS! Ironi.)

07.16 - Var bara tvungen att gnälla av mig lite varför jag var så trött i morse när jag vaknade. Råkade ju hamna i tv-soffan igår och kunde bara inte sluta kolla. Två program på SVT, ”Öga för öga” där offer får möta gärningsman, och sen också ”Diplomaterna”, om UD-personal som skulle evakuera svenskar från krigets Libanon 2006. Bra program som jag inte lyckades slita mig ifrån. Men med lite extra kaffe så kom jag ju igång ändå. Visste väl det!

07.39 - Hittar en intressant artikel i Dagens nyheter idag som handlar om kejsarpingvinerna på Antarktis. Krympande havsisar är ett hot mot dom svartvita sötnosarna. Om den globala uppvärmningen fortsätter så kan kejsarpingvinerna vara utrotade år 2100. Men det som verkligen fångade mitt intresse var att dom verkar vara så himla jämställda. Hanen ruvar ägget under vintern och när ungen är född turas föräldrarna om att stanna hos ungen och hämta mat. Hade dom nåt jobb så hade dom garanterat delat lika på föräldraledigheten. Det sätter jag min högra tumme på! Värsta helyllepingvinerna.

08.12 - Dags för årtalstävlingen. Jag ger ledtrådarna och du listar ut vilket år som jag pratar om. Det här året är ett råttår, och så blir en kille som heter Fabian kidnappad och instoppad i en låda. Vilket år är det?

Svar: 2005

08.39 - Vi pratar ju studier och lärande som en slags röd tråd den här veckan i Morgonskiftet och man behöver ju inte stanna hemma i vårt avlånga land för att plugga. Vill man istället studera utomlands så är det ju bara att välja och vraka bland både utbildningar och länder. Men vad ska man tänka på? Jag ringer upp Johanna Boussard på syoguiden.com för att ta reda på mer.

09.10 - Mer snack om utbildning blir det allt. Nu har Katarina Larsson åkt från Nyköping till ABF-huset i Katrineholm. Där kan gammal som ung studera i till exempel en studiecirkel. Leif Hofwander och Berit Hansen är ansvariga för verksamheten och berättar om vad man kan göra för nåt. Katarina pratar också med Marie-Louice Hegewald som är lärare på ABF i Katrineholm.

Har du själv deltagit i någon studiecirkel? Var det kul och lärde du dig nåt? Hör av dig hit och berätta vetja!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".