1 av 3
2 av 3
Skavsta flygplats. Foto: Tomas Oneborg / Scanpix
3 av 3
Kjell Borneland. Foto: Swedasia Travels

Måndag 2 februari 2009

Och så var det en ny vecka igen. Måndag morgon tillsammans med Morgonskiftet. Godmorgon. Idag är det jag Fredrik Lorenzoni som tillsammans med Katarina Larsson håller dig sällskap fram till klockan tio. Veckans röda tråd är resor. Vart skulle du vilja resa om du fick välja fritt? Och har du varit iväg någonstans och vill tipsa om det? Hör av dig till oss, Morgonskiftet är på resande fot hela veckan, åtminstone i tanken.

04.05 - Vaknar till av något, vänder på mig och puffar till kudden och börjar drömma igen. Då ringer klockan. Och jag som trodde att jag hade flera timmar kvar att sova. Typiskt.

04.49 - Mycket piggare nu och påväg till jobbet på cykel som vanligt. Men, vad är det här? Tre personer som går och en som kommer på cykel. På samma bro över Eskilstunaån som jag vid den här tiden. Jag som brukar vara ensam så här dags. Jag blev nästan tvungen att plinga på dom med cykelklockan, så trångt var det. Sällskap på morgonen. Härligt!

06.15 - Har fått i uppdrag att ringa och väcka två härliga tvillingsystrar som fyller 50 år idag. Många signaler gick fram, men sen fick jag i alla fall prata med 50 procent av systrarna, Tuula Jansson. Idag ska båda två åka på finlandskryssning. Grattis!

06.52 - Idag är det Lisa Frost på smhi som bjuder på morgonens väderprognos. Och hon säger att vi ska få sol! SOOOOOL! Underbart! Ring in det soliga vädret och ring ut det mulna vädret ...

07.15 - Vi pratar ju resor den här veckan i Morgonskiftet och vad passar då bättre än att ta pulsen på folk vid en flygplats. Katarina Larsson träffar hotellchefen, Pontus Karlsson, vid hotellet brevid flygplatsen och pratar om vad som är viktigt när man har hotell just där. Ställer gästerna olika krav beroende på var man kommer ifrån. Anpassar man till exempel frukosten efter gästernas önskemål?

07.39 - Dags att tävla och som vanligt på måndagsmornarna så är det påsentävlingen. Du ska lista ut vad jag har lagt i påsen genom att ställa tre frågor eller komma med tre påståenden. Och jag får bara säga ja eller nej. Nu lyckas jag sällan med det, jag säger mycket mer, men tanken är god. Dagens ledtrådar:

1. Bra att ha om man inte är nöjd som det är.

2. Stort blir mindre.

3. Ett hemskt öde för det som drabbas.

4. Franska revolutionen.

Efter många, många gissningar så var det Inga Eriksson i Katrineholm som tog hem priset. Rätt svar då? Jo, en äggskärare!

08.11 - Från och med imorgon så får sjukvårdsrådgivningen ett lättare telefonnummer att komma ihåg för den som behöver ringa och få råd när man är sjuk. Det nya telefonnumret är nationellt, man ringer alltså samma nummer var än i Sverige man befinner sig. Jag ringer upp landstingets informationschef, Maria Karlsson, och kolla varför man byter nummer och vad man egentligen kan få för hjälp när man ringer sjukvårdsrådgivningen. Jag fick också veta att man kan gå in på sjukvårdsrådgivningens hemsida om man inte vill ringa.

Sjukvårdsrådgivningens telefonnummer: 1177

Sjukvårdsrådgivningen på nätet: 1177.se

08.18 - Tillbaka vid Skavsta flygplats där Katarina Larsson träffat ett par som ska till London, men som var lite bekymrade för vädret hade ställt till det för Londonborna, alla bussar var inställda tydligen. Men, Jenette och Christer Lillie från Åland ska dit ändå såklart.

08.28 - Har du någon favoritresa som du antingen genomfört eller bara vill dra iväg på? Några reseminnen, bra eller dåliga, som du vill dela med dig av? Hör av dig till oss vetja! Ring vår telefonsvarare: 016-16 16 16

08.40 - Katarina Larsson tar pulsen på hotellchefen, Pontus Karlsson, igen och pratar om hans resor och hans jobb utomlands.

08.46 - Nu har jag besök i studion av Strängnäsbon, Kjell Borneland, som man nog skulle kunna kalla mr. Resa. Han ordnar äventyrsresor åt folk, han reser själv, har bland annat varit expeditionsledare när man körde ner två gamla ambulanser från Strängnäs till Indien. 67 år gammal och har rest sen han var 18 år.

09.09 - Katarina Larsson är tillbaka på hotellet vid Skavsta flygplats och träffar Tomas Eriksson som bor på Sardinien och är påväg hem. Tänk att få bo på en italiensk ö i Medelhavet. Fast jag har ju Eskilstunaån, så varför skulle jag längta bort? Katarina och Tomas pratar svensk frukost och försöker komma fram till om det finns någon svensk mat som han saknar i Sardinien, men Tomas verkar vara helt nöjd med allt.

09.16 - Så var det äntligen dags för lite skön humor och satir med Public Service-gänget igen. Av och med imitatörerna Göran Gabrielsson och Rachel Mohlin och programledarna och manusförfattarna Mattias Konnebäck och Erik Blix.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista