My Fair Lady - Bakom kulisserna

2:07 min

Anette Friberg, boende i Skottvång utanför Mariefred, är musikalartist och är just nu med i My Fair Lady som spelas på Oscarsteatern i Stockholm. Anette är med i ensemblen men är också ersättare till Helen Sjöholm som spelar huvudrollen som Eliza. I andra stora roller ser vi bland andra Tommy Körberg och Jan Malmö.

Katarina Larsson fick följa med Anette Friberg bakom scenen och följa förberedelserna innan föreställningen den 5 februari 2009.

Del 1 - Ankomst
Musikalartisten Anette Friberg handlar middag på centralen i Stockholm eftersom hon inte hunnit äta hemma. Anette måste vara på teatern tidigare idag och repetera eftersom en annan statist är sjuk. Reporter Katarina Larsson och Anette går därefter till Oscarsteatern, hämtar bestick i köket och beger sig mot Anettes loge.

Del 2 - I logen
Anette Friberg och Katarina anländer till logen på våning tre och pratar om förberedelserna medan Anette äter sina nudlar.

Del 3 - Körberg och Malmsjö
Katarina hittar Tommy Körberg och Jan Malmsjö utanför sminket. De sitter och äter sockerglaserade mandlar som Michael Segerström har bakat. Ingen av dem har några speciella förberedelser för sig, mer än att Tommy vill ha espresso. Som uppsjungning duger en vanlig harkling förklarar dom. Anette Friberg, som vill hinna visa Katarina scenen, säger att Katarina måste sluta prata med Tommy och Jan. Tommy säger att det är bäst att lyda eftersom Anette låter så sträng...

Del 4 - På scenen
Anette Friberg tar med Katarina ut på scenen och visar hur det ser ut i kulissen och framme på scenen. Katarina tycker att scenen känns liten att stå på jämfört med hur stor den ser ut när man sitter i publiken. Anette berättar hur jobbigt det är att komma av sig när man har en roll. Om man riktigt gör bort sig måste man bjuda hela ensemblen på whisky...

Del 5 - I köket
Skådespelaren Christopher Wollter rusar in i köket med en stor godispåse som han häller upp i två skålar. Han säger att det är hans födelsedag, därför vill han bjuda alla på godis. Sen försvinner han snabbt iväg. Katarina hälsar på produktionsledare Eva Lindkvist och Petter Eriksson som är scenjon/scentekniker. Petter berättar att det skrevs att ”endast två scenjon brann inne” när Oscarsteatern eldhärjades en gång i tiden och till deras minne använder han titeln ”scenjon”. Katarina tjuvlyssnar på repetitionerna genom en högtalare vid kylskåpet.
 

Del 6 - Snart föreställning!
Anette Friberg har repeterat klart inför föreställningen och är nu tillbaka i logen för att fixa till håret och sminka sig. Katarina undrar om det inte är orättvist att statisterna måste klara sig själva medan stjärnorna har egna loger och får hjälp... Klockan tickar iväg och det är snart dags för ridån att gå upp!

Katarina Larsson
katarina.larsson@sr.se