Champagnekakor

Eleganta och intressanta små kakor med smak av parmesanost och paprika. Passar utmärkt till ett glas champagne eller torrt vitt vin som inledning på en god middag. Egentligen har de ingenting med champagne att göra men visst låter det snofsigt? Jo, de är ju jättegoda till champagne så klart. Men det anses nästan allt vara.
Receptet har jag fått av matskribenten Anna Sjögren.

30 stycken

100 g rumsvarmt smör
1 msk strösocker
1 1/2 dl nyriven parmesanost
1/2 tsk nymald svartpeppar
2 1/2 dl mjöl
1 msk paprikapulver

Gör så här:

1. Vispa smör och socker poröst med elvisp. De ska bli mycket vitt och pösigt. Använd visparna. Tillsätt ost, peppar och mjöl och vispa på låg fart tills det blir en smulig deg. Tryck ihop degen med handen i bunken.

2. Tag upp degen på köksbänken. Rulla ut den till en rulle, tjock som ett kvastskaft. Strö ut paprikapulver på bänken och rulla degrullen i pulvret så att ytan blir täckt.

3. Linda in degrullen i plastfolie och lägg in den i kylen i ca 2 timmar.

4. Skär degrullen i knappt 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda mitt i ugnen på 175°C i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

Receptmakare: Anna Sjögren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".