1 av 5
Rektor Ivar Björkman på Konstfack. Foto Jurek Holzer / Scanpix
2 av 5
Tavelexperten Claes Moser i aktion. Foto Fredrik Sandberg / Scanpix
3 av 5
4 av 5
Katarina tillsammans med Johan Lindén och Mattias Elf
5 av 5
Martti Hakulinen, vd för SKF i Katrineholm.

Tisdag 3 mars 2009

Vi pratar konst den här veckan i Morronskiftet och vi fortsätter vårt gatukonstprojekt som vi inledde igår. Vi kommer göra gatuskyltar med budskap som just DU ska hjälpa oss med. Vi fick många förslag igår och vill ha fler idag. Och så ska vi tävla, ta pulsen på Katrineholms bandy och så tar vi ett snack med Claes Moser från Antikrundan i SVT. Jag heter Fredrik Lorenzoni, godmorgon!

06.15 - Pratar lite om gårdagens gatukonstprojekt som vi inledde då. Vi ska tillsammans med Elin Pantzare, konstpedagog på Konstmuseét i Eskilstuna, tillverka gatuskyltar med olika budskap. Och det är du som lyssnar som får höra av dig och tala om vad du vill ha för budskap. Ring hit till vår telefonsvarare: 016-16 16 16

06.40 - Appropå vårt konsttema så skriver Konstfacks rektor, Ivar Björkman idag på Dagens Nyheters debattsida om att man nu ska ta fram tydliga etiska riktlinjer om hur man ska hantera studentprojekt framöver. Detta efter två uppmärksammade examensprojekt av elever då en av dom framgångsrikt fejkade en psykos och blev inlagd på psykakuten och den andre vandaliserade en tunnelbanevagn och filmade det hela. Men nu ska man skärpa till sig tydligen. Frågan är, är det konst eller inte? Vad tycker du?

06.52 - Dags för en väderprognos av Alexandra Olsson på smhi. Och idag händer det inte så mycket spännande på väderfronten. Gråmulet och milt med några plusgrader.

07.16 - Ringer upp Martti Hakulinen som är vd för SKF Mekan i Katrineholm och tar ett snack med honom om att dom nu varslar 80 av sina drygt 500 anställda om uppsägning. Företaget är en del av SKF:s kullagertillverkning och gör delar till lagerhus.

07.40 - Dags för årtalstävlingen. Jag ger dig några ledtrådar och du ringer hit och talar om vilket år jag pratar om. Dagens ledtrådar:

  • Tv-serien om sjukvården, Babels hus, efter P.C. Jersilds roman, börjar sändas i svensk tv.
  • Tre ungdomar trampas ihjäl vid en konsert av Gyllene Tider i Kristianopel.
  • Ett nytt svenskt politiskt parti, Miljöpartiet de Gröna, bildas.

Svar: 1981

08.12 - Katarina Larsson har åkt till Katrineholm och till Backavallen där för att prata bandy och ge sig ut på isen tillsammans med några ur Katrineholms Bandy.

08.40 - Ute på isen nu och pratar om varför Katrineholm har blivit en sån bandystad, bandy då och nu helt enkelt.

09.11 - Nu ska vi prata konst med konstexperten Claes Moser som du säkert sett ett antal gånger i Antikrundan på SVT. Till vardags driver han ett galleri tillsammans med sin son och han berättade att han fastnade i konstträsket redan som ung.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".