1 av 5
2 av 5
Kimmo Koskenkorva i kvartsfinalen i ishockey mellan Linköpings HC och Skellefteå AIK. Foto: Stefan Jerrevång / Scanpix
3 av 5
Morgon den 17 mars 2009 utanför Oxbro. Foto: Katarina Larsson/SR Sörmland
4 av 5
5 av 5

Tisdag 17 mars 2009

Igår kom ytterligare två hårda slag mot verkstadsindustrin i Sörmland. Tvättmaskinstillverkaren Danaher Motion lägger ner i Flen och 60 får gå från fabriken och över hälften av de anställda fick besekdet att de ska sluta från SKF i Katrineholm. Idag är det inte lätt att prata om dagens tema som är ”Livets goda”.

I studion och bloggen finns den här dagen Jonas Carnesten och reporter någonstans i Sörmland är Katarina Larsson.

06.15 Sten Olsson i Katrineholm driver till vardags ett åkeri men idag har han tagit ledigt eftersom han fyller 50 år.
Familjen Winberg vill att vi ska väcka honom i direktsändning och visst låter han lite yrvaken när han svarar.
– I helgen var det stor fest och bästa presenten var nog en flygtur med luftballong, berättar Sten som snart kan kalla sig för greve Olsson.

06.38 Det blåser en isande vind över verkstadsindustrin i landet och orter som Eskilstuna, Katrineholm och Flen drabbas då extra hårt. Vi har vant oss vid varsel varje vecka och igår kom beskedet att Danaher Motion i Flen lägger ner hela sin fabrik och 60 anställda blir utan jobb.
Kommunalrådet Anders Berglöv är ledsen och lider med familjerna.
– Jag är lite besviken eftersom företaget inte har informerat oss om nedläggningen, säger Anders Berglöv.

06.45 Seriesegrarna Linköping såg ut att ta hem den sista kvartsfinalmatchen mot Skellefteå. Istället blev Kimmo Koskenkorva matchhjälte när han satte 3-2 i den sjätte perioden för sitt Saik.

06.50 När jag hämtade tididningen den här morgonen så regnade det men det var ett varmt regn som strilade ner i nacken och längs ryggen.
Nu är regnet på väg bort och det blir soligt väder på dagen och kyligt på natten.

– Det här vädret håller sen i sig resten av veckan, berättar Anna Österman vid SMHI

07.15 Katarina Larsson stannar till längs väg 53 i närheten av Oxbro. Vi pratar om väder och vind och Katarina tar en bild på av liten isig skogsväg.

07.45 Det är nu klart att Pär Eriksson blir ny kommundirektör i Eskilstuna kommun. Han kommer närmast från tjänsten som direktör för proAros som är Västerås stads utförare av skola, vård och omsorg, socialtjänst samt kultur och fritid. Pär tillträder sin nya tjänst snarast möjligt under våren.
– Det finns många saker som är bra med Eskilstuna men vi får inte blunda för att vi också står inför stora svårigheter och utmaningar, säger Pär Eriksson.

08.15 Att skaffa hund är ju inte helt lätt. Det är mycket man ska ta reda på innan man tar hem sin fyrbenta vän. Precis som när man ska köra bil så behöver man ett körkort som bevis och det borde vara det samma när det gäller människans bästa vän.

I Trosa har alla förskolebarn mellan 3-6 år koll på det mesta när det gäller hundvård. Dom har nämligen tagit just ett hundkörkort.

Ann Bubére arbetar med friskvård för hundar, men hon åker även runt till förskolor i Trosa och utbildar barn i hundkunskap och för ett tag sedan besökte hon förskolan Tomtalund.

08.43 Dagens tävling handlar om ett årtal och det gäller att lösa det med hjälp av några ledtrådar!

1. Vi får en ny statsminister.
2. Vi kan handla med femtiolappen. igen!
3. Någon som heter Dolly föds. Dolly är en exakt kopia.

Oj så många som ringer och gissar, 1947, 1991, 1946, 1977, 1967 eller 1947 för att bara nämna några ...

Till slut så ringer Bengt Hugo från Mjölby och har rätt - 1996!

09.10 Äntligen pratar vi om det goda i livet som ju är veckans tema. Katarina Larsson har åkt till Bakeriet i Eskilstuna för att titta närmare på hur man bakar skorpor.
För Anette Kruse är det goda i livet att baka skorpor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".