Russinchutney som gör succe

Min obehärskade hagalenskap när det gäller russin har en baksida. Ögat vill mer än magen mäktar och därför har jag ofta skafferiet fyllt med mer än lovligt skrumpna russinrester. Lyckligtvis kan man göra en ofantligt god chutney på torra tråkmånsar. Habaneron kan ersättas av annan chili men den ger en speciellt fin arom i just den här chutneyn, tycker jag.

Servera din chutney till viltstek, på rostbiffsmacka eller blanda i en grönsallad. Fantastiskt på mackor med lagrad cheddar eller getost. Jag har ätit dem i frukostfilen, men jag inser själv att det är smått perverst. Du kan använda samma recept för annan torkad frukt, tärna den då innan du sätter igång.

600 g gula eller gröna russin
3-5 dl vatten
1 ½ dl äppelcidervinäger
1 dl ljust muscovadosocker eller farin
1 msk gula senapsfrön
2 kryddnejlikor
¾ dl finhackad eller grovriven färsk ingefära
3 kanelstänger
2/3 tsk hing eller 2-3 klyftor vitlök, tunt skivade
½ finhackad habanero eller habanerosås efter smak
(½ dl bocktörne, wolfberries eller zereshk)

1. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull av aluminium eller rostfritt. Koka upp och låt sjuda under lock ca 1 timme. Rör om då och då.

2. Vänd ev ner bocktärne när 15 minuter återstår. Tillsätt mer vatten om det behövs. Låt puttra utan lock om det ser för blött ut. Om russinen blir lite brynta i botten blir det vansinnigt gott, men det är en vansklig balansgång eftersom de bränns vid lätt. Passa alltså noga!!!

3. Fyll på rengjorda burkar och sätt på locken. Låt burkarna svalna upp och ner. Förvara svalt.

Receptskapare: Lisa Förare Winbladh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".