1 av 5
Lisa Frost
2 av 5
3 av 5
Mycket sol minskar risken för blodpropp. Foto: Alexandre Meneghini/Scanpix
4 av 5
Klicka på bilden och finn fem fel! Foto: Jonas Carnesten
5 av 5

Tisdag 24 mars 2009

60-talsveckan fortsätter i Morronskiftet och idag kommer det ett gäng musiker till studion för att prata och spela 60-talslåtar. Dessutom pratar jag med Leif GW Persson om hans författarskap och om livet som sörmlänning.

I studion och bloggen den här morgon finns Jonas Carnesten. Välkommen!

06.16 Jelka Fors i Nyköping fyller år idag och hennes man vill att jag ska ringa henne i direktsändning och så blir det också. Jelka börjar jobbet klockan sju på sjukhuset i Nyköping så firandet får vänta tills ikväll.

I förra veckan kastade vi in en tävling i bloggen och nu gör vi det igen!

06.50 Det är kyligt den här morgonen. Flera har ringt in och sagt att det är halt på en del vägar. Lisa Frost från SMHI håller med om att det är en kylig morgon och berättar att vissa platser i Sörmland har ner mot 6 minusgrader. Det blir dock en solig dag idag och temperaturen kryper upp mot nollan. Men jag undrar vart våren tog vägen!

07.15 Kvinnor som solar mycket löper 30 procent lägre risk att drabbas av blodpropp jämfört med dem som undviker solen. Det visar en studie gjord vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge och Universitetssjukhuset i Lund.

Det är dags att ifrågasätta de råd som i dag är helt inriktade på att förhindra hudcancer, säger docent Pelle Lindqvist.

– Synen har ju varit fixerad på den dubblerade risken av malignt melanom, det finns ju flera kända fördelar på till exempel hjärtinfarktsidan, strokesidan och även på olika typer av cancer som bröstcancer och prostatacancer.

07.43 Dags att tävla och det hanlar om ett årtal. Här kommer några ledtrådar:

1. SL-kortet i Stockholm införs.

2. Rållsråjs går i konkurs.

3. Mini-Stellan vinner VM fastän han är så liten: bara 18 år.

4. Herr Hedlund får en ersättare.

5. Lotten ser Äppelkriget på bio, och fattar ingenting.

Per i Nyköping är snabbast med rätt svar som är 1971. Grattis!

08.15 Leif GW Persson reser land och rike runt och talar om sina böcker. Ikväll kommer han till Flen.
– Jag har skrivit många böcker med det är bara deckarna som folk vill prata om, säger Leif GW Persson.
Romanfiguren Evert Bäckström framstår som en odräglig typ som stjäl, smiter undan på jobbet men ändå löser brotten.
– Jag har stött på en och annan som är den där typen inom poliskåren, säger Leif som vill avsluta intervjuen för att gå ut på en promenad i solen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".