1 av 5
LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin. Foto: Fredrik Persson / Scanpix
2 av 5
Staffan Hellstrand intervjuas av Fredrik Lorenzoni. Foto: Jonas Carnesten / SR Sörmland
3 av 5
Johan Holmsäter
4 av 5
Äventyraren Hans Andersson. Foto: Katarina Larsson / SR Sörmland
5 av 5

Tisdag 7 april 2009

Tisdag och idag ska vi tävla, och så startar vi upp vår nya vårserie; KLARA, FÄRDIGA, GÅ - en programserie om starten mot målet - en sund själ i en sund kropp. Staffan Hellstrand kommer hit och spelar live och så träffar vi en nordpolenresenär. Morronskiftet hänger med dig hela morgonen, godmorgon!

Nu är jag tillbaka! Fredrik Lorenzoni står återigen vid mixerbordet i studio 1 här i radiohuset i Eskilstuna. Känns superbra. Godmorgon!

04.03 - Stittar på väckarklockan. Ska du ringa nu? Så här dags? Varför då? Javisst ja, jag ska ju sända Morronskiftet idag. Tjoho!

04.10 - Inser att det var ett tag sen jag skulle upp så här tidigt. Och att bryta det som är invant är dumt. Jag har nämligen:
1. inget bröd hemma (vill ha med mig några mackor till jobbet)
2. varken äppelmos eller lingon till havregrynsgröten (tog socker och tyckte inte om det)
3. lyckats väcka treåringen som hörs ropa, ”opp! opp! jag vill opp!”

04.44 - Cyklar till jobbet och hör fåglarna kvittra. Inser att jag glömt både hjälm och reflexväst hemma. Hoppas jag inte blir påkörd av en morgonpigg vårfågel som inte ser mig när jag trampar mig fram.

06.05 - Allt klart. Kaffe i muggen, musik i datorn och prat i munnen som bara väntar på att få komma ut. Snart kör vi!

06.16 - Morgonens väckning går idag till morgontrötta, Gun-Britt Bäckström, i Oxelösund som fyller 70 år idag. Morgontrött, men kvällspigg. Hon släcker inte före elva på kvällen berättar hon. Grattis!

06.39 - Idag den 7 april firas i hela världen världshälsodagen till minne av att FN denna dag 1948 grundade The World Health Organisation, WHO. Who? WHO! Okej.

06.45 - Wanja Lundby-Wedin sitter kvar som LO-ordförande trots turerna kring dom höga pensionsavtalen i AMF Pension. Det beslutades igår vid ett extrainkallat styrelsemöte. Jag ringer upp Per Hägglund, ordförande för LO-distriktet i Mellansverige och kollar hur hans tankar går efter gårdagen.

06.51 - En solig fin dag bjuder Lisa Frost på smhi på. Ut i solen med er allihop!

07.15 - Katarina Larsson är ute på Nyköpings gator och vi tar ett snack om döden. Låter kanske konstigt nu när vårsolen skiner, men vårt tema den här veckan är ju just döden. Är du rädd för att dö? Eller för att någon i din närhet ska dö? Har du planerat för din bortgång? Hör av dig till oss med dina tankar om döden. Är den nattsvart eller kan man till och med skämta om den? Ring vår telefonsvarare:
016-16 16 16

07.39 - Nu startar vi upp vår nya vårserie; KLARA, FÄRDIGA, GÅ - en programserie om starten mot målet - en sund själ i en sund kropp. Och idag får vi träffa Mariefredsbon Johan Holmsäter. 1978 grundade han Friskis o Svettis. Verksamheten startade utifrån en idé om att idrottsrörelsen och sjukvården skulle kunna utnyttja varandras kunskaper bättre. I dag lever han som en riktig livsnjutare som gillar god mat och motion!

08.12 - Tävlingsdags igen och idag handlar det om årtalstävlingen. Du får några ledtrådar och sen så ringer du hit på telefon 016-17 54 00 och ger mig rätt årtal. Ledtrådar:


1. Denna film har premiär:
- Vem är du? -Jag är Döden.
2. De två huvudrollsinnehavarna i tv-serien ”Tre kärlekar” föds med fyra dagars mellanrum.
3. Helan dör.


Svar: 1957

08.39 - Ringer upp skådespelerskan Marga Petersson som kommer till Nyköping ikväll med sin monolog som bygger på brevväxlingen med Annika Östberg som sitter fängslad i USA, men som verkar vara påväg hem till Sverige, efter många år i USA.

09.05 - Staffan Hellstrand, från Nyköping, solodebuterade 1989 med albumet ”Hemlös”, där han tolkade Dan Andersson. Efter splittringen av hans band SH! kom det första riktiga soloalbumet med egna sånger 1991. Nu är han aktuell med en samlingsplatta där han summerar 20 år som artist.

09.43 - Katarina Larsson träffar nordpolenresenären, Hans Andersson, från Kungsör på biblioteket i Gnesta. Han ska berätta om sitt äventyr för besökarna under dagen och Katarina passar på att ta pulsen på honom lite i förväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".