Tisdag 26 maj 2009

Vi fortsätter vårt 80-tals tema idag. Vad minns du av 80-talet? Musiken, kläderna eller kanske nån händelse som fastnat för gott? Vi kommer också tävla, vi ska också prata om sömn och vad som händer när man inte sover tillräckligt och vad man då kan göra. Katarina Larsson åker till Frejaskolan i Gnesta, det drar nämligen ihop sig till teaterpremiär.

Idag är det jag, Fredrik Lorenzoni, som tillsammans med Katarina Larsson håller dig sällskap till klockan tio. Godmorgon!

05.21 - Jag tror minsann att jag har röst idag. En röst som inte är lika basmullrande (hm?) och förkyld. Tjoho! Det måste firas, bums iväg mot kaffeautomaten!

06.10 - Idag kan det bli jobbigt. Tror du att man får upp en 18-åring ur sängen om man ringer och vill säga grattis på födelsedagen? Jag gör ett försök i alla fall.

06.16 - Björn Hedin från Katrineholm fyller 18 år idag, men pluggar på Kvinnerstaskolan i Örebro län och läser Skogslinjen, så familjen får ju ingen chans att fira honom på den rätta dagen. Nu passade dom på i helgen som gick istället, men tyckte ändå att jag skulle ringa och gratta honom idag.

06.40 - I Dagens Nyheter idag har dom pratat med förhandlingsexperten, Ann Falkinger, som har skrivit boken, "Förhandla, kvinna!" Där får man tips på hur man höjer sin lön. Vad sägs om att "våga vara tyst och humma inte instämmande". Jag tror att jag ska göra så, börja vara tyst då och då. Fast å andra sidan så blir det ju lite konstig radio då?

06.51 - Det blir en mest solig dag idag med en temperatur på dryga 20 plusgrader. Det var lite tveksamheter om molnen som hotade länet skulle dra in eller inte över oss, men Anna Österman på SMHI trodde att vi skulle få en fin dag.

07.40 - Nu handlar det om sömn i Morronskiftet. Eller rättare sagt, bristen på sömn. I vår programserie "Klara, färdiga, gå" så träffar Kerstin Svensson både en man som inte kan sova och en forskare som kan det där med sömn och vad som händer när man inte sover. Hur sover du själv? Har du några bra tips på hur man får en god natts sömn? Ring vår telefonsvarare: 016-16 16 16

08.15 - Nu är det dags att tävla här i Morronskiftet. Årtalstävlingen, jag ger dig ledtrådar och när du tror dig veta rätt årtal så ringer du hit på telefonnummer: 016-17 54 00

Ledtrådar:

  • Tage blir staty
  • Stig rymmer
  • Sveriges första TV-såpa har premiär
  • Den första svenskägda reklamfinansierade TV-kanalen, TV3, börjar sända per satellit från London, vilket bryter det svenska TV-monopolet

Svar: 1987

08.40 - Som ni hört i nyheterna så visar ekots granskning att de danska grisarna far illa. Men i de svenska kommunerna är det danska köttet populärt. Och i Katrineholms kommun handlar det till och med om mer än hälften. Vi får höra ett skrämmande reportage om hur grisarna behandlas.

09.10 - Vem vill bli pensionär? Och hur är det att vara ung idag om man bor i Gnesta? På fredag är det premiär för föreställningen "Gnesta - på liv och död" som sätts upp av den nya föreningen TIG, Teater i Gnesta. Och självklart så har Katarina Larsson åkt till Frejaskolan för att ta pulsen på några av dom medverkande.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista