Tisdag 2 juni 2009

Jaha, då är det slut på det varma vädret. Nu kommer lågtrycket och parkerar över Sörmland de närmaste 10 dagarna. Idag avgörs det vilket djur som är det charmigaste i Sörmland. Du kan vara med och rösta under programmets gång. Katarina Larsson besöker några djur och så utlovas det en nakenschock!

I bloggen finns Jonas Carnesten. Reporter är Katarina Larsson.

06.10 Kanske är det dags att lägga ner väckningarna i programmet. Nu är det andra dagen på rad när det inte finns någon att väcka.


06.20
Spenat kan vara nyckeln till viktnedgång. Forskare i Lund är först i världen med framställa ett mättnadspiller ur vanlig spenat. Försökspersoner kände sig mätta länge och deras blodfettsnivåer sjönk. Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi, tycker att just mättnadspiller är ett bra namn.

06.40 Bernd Schnürer från Tyskland har varit i Sverige för att springa Stockholm maraton. Det är första gången han är i Sverige och han är nöjd med resan.

– Det har varit perfekt väder och alla har varit trevliga, säger Bernd Schnürer.

06.50 Så är då kylan här! Ett regnväder är på väg från norr och ska passera Sörmland under dagen på väg söderut.

– Vi får betydligt kallare idag. Temperaturen sjunker med drygt 10 grader och det blir som högst 13-14 grader idag, säger Lisa Frost från SMHI.


07.40
 Lotta Gran och Jeannete Backman går en enerigtankarkurs. Lärare och inspiratör är Annki Endal som driver företaget Lätta Vingar. Hon vill ge deltagarna verktyg för att ändra negativa tankar i positiv riktning.


08.15 Susanne utanför Nyköping har tre av sina djur nominerade till "Charmigaste djuret".

08.40 Försvarskoncernen Saab varslar 370 anställda om uppsägning vid fabrikerna i Karlskoga, Eskilstuna, Linköping och Göteborg.

Orsaken är förändrade marknadsförutsättningar för Saab Bofors Dynamics, enligt ett pressmeddelande från företaget.

I Eskilstuna berörs 84 anställda.

08.45 Tävlingsdags och tisdag innebär årtalstävlingen.

Ledtråd: Det här året är Katarina Larsson född!

Lena Larsson i Hällberga listar ut att det är 1983.

09.45 Vinnare i tävlingen "Sörmlands charmigaste djur": Hunden Yatzi

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista