Grekade champinjoner

Det här kanonenkla receptet är snabbt, smakrikt och smaskigt. Njut svamparna varma eller kalla till kotlett, stekt fisk, broccoli eller en på buffé. Om du mångdubblar receptet måste du dra ner på mängden vätska i grönsaksbuljongen så att det inte blir blaskigt. Om du bara får tag på mald koriander tillsätter du den samtidigt som timjan.

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 25 minuter

300 g små fina champinjoner
2 msk olivolja
2 stora klyftor vitlök
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk korianderfrö
1/2 dl tomatpuré
1 dl grönsaksbuljong
1/2 tsk timjan
2 lagerblad
1 strimla (ca 5 cm) apelsinskal
1 dl creme fraiche
1-2 tsk sherryvinäger eller äppelcidervinäger
2 msk torr vit vermouth

1. Skiva vitlök och fräs sakta med fänkål och korianderfrö i oljan i en teflonkastrull tills vitlöken mjuknat. Fräs tomatpurén under omrörning en dryg minut. Rör ner buljong, svamp och kryddor.

2. Skär bort det vita från apelsinskalet och strimla det gula fint. Vänd ner i grytan. Lått puttra under lock ca 5 minuter.

3. Vänd ner creme fraiche, vinäger och vermouth. Låt puttra i ytterligare 10 minuter utan lock. Smaka av med mycket nymald svartpeppar, socker och kanske lite mer vinäger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".