Tisdag 16 juni 2009

Ibland kan det vara svårt att veta var man ska åka på semestern. Den här veckan bjuder vi på semestertips i Sörmland. Idag får du tips från Vingåker och Eskilstuna.
Ett billigt sätt att förflytta sig är ju att promenera. Berit Gillerstrand fick bröstcancer och nu går hon långt varje dag för att hålla sig i trim.

I studion och bloggen finns Jonas Carnesten. Mats Hermansson väljer musiken och Susanne Lindkvist-Eriksson är producent. Välkomna till programmet!

05.00 Åh, vilken underbar morgon! Det känns som om det var länge sen solen var framme.


06.15 Idag har Axel och Axelina namnsdag. Axel har firats den här dagen ända sedan 1901 till minne av den gamle rikskanslern Axel Oxenstierna efter han föddes den här dagen år 1583. Han var av en adlig familj som sen 1300-talet hade suttit som rådsherrar vid kungens bord.

Axel Oxenstierna inledde vid ganska unga år vad som skulle bli den märkligast politiska karriären i Sveriges historia.

Oxenstierna skulle innan sin död inneha mer makt i Sverige, och i Europa, än någon annan enskild svensk har haft varken tidigare eller senare.

Han tog klivet in i politiken i samband med att Karl IX dog, och hans son, Gustav Adolf, tog över.

Nåväl, nu var ju Axel Oxenstierna också sörmlänning. Han ärvde Fiholms slott 1612 och byggde genast om det. Dessutom byggde han om Jäders kyrka och där ligger han också begravd.

Källa:


06.32 Puma snuvade Ericsson-båtarna på segern på den nionde och näst sista etappen i Ocean race igårkväll. Den stora segraren var Ericsson 4, som var trea till Sandhamn men säkrade slutsegern i jorden-runt-seglingen.

Brasilianaren Torben Grael och hans internationella besättning på Ericsson 4 ordnade därmed den andra svenska segern i havskapptävlingens historia. EF Language vann 1997-98.

Ericsson 3 var dock den båt som utmanade Puma ända in till mållinjen utanför Sandhamn. Magnus Olsson och hans nordiska besättning ryckte upp sig ordentligt från sistaplatsen på etappen som avslutades i Marstrand. Svenskbåten fick nu målskottet endast minuten efter Puma.


06.40 Det är faktist inte altid så lätt att stava korekt. Det vet Norstedts förlag som tillsammans med Språkrådet har sammanställt en lista på svenskans mest felstavade ord, från A till Ö, abonnemang till överraskning.

Vilka ord som svenskarna har allra svårast att få rätt vet man dock inte.
– Det är omöjligt att säga exakt vilka felstavningar som är de vanligaste, men vi vet vilka som ofta är felstavade, säger Anna Antonsson, språkvårdare på Språkrådet, till SVT:s Rapport.

Bland orden som får svenskarna att tveka finns aborre (abborre), sevärdighet (sevärdhet), nogrann (noggrann), lungt (lugnt) och paralell (parallell).


06.50 Den här morgonen sken solen när jag åkte till jobbet och jag kände att det nu finns hopp om en midsommar med dukat långbord i trädgården. Idag ska det vara mest soligt väder och temperatur på upp mot 18 grader.

– Det kommer ett regnväder på som ska passera Sörmland på torsdag men sen blir det halvskapligt väder på midsommarafton men ta med ett paraply för säkerhets skull, säger Jonas Höglund på SMHI.


07.15 Skolpolitikerna i Gnesta får räkna med uppvaktning när dom ska sätta sig i möte i eftermiddag.

Det är föräldrarna til skolbarnen i Laxne, Björnlunda och Stjärnhov, som ska överlämna protestlistor med 500 namnunderskrifter mot planerna att lägga ner mellanstadierna där.

Kukkamariia Valtola Sjöberg har startat en grupp på Facebook och skickat mejl till politikerna. På så vis hoppas hon kunna motverka nedläggningen av mellanstadieskolorna.


07.40 I dagens KLARA FÄRDIGA GÅ ska det bokstavligen handla om att gå.

Kerstin Svenson har träffat Berit Gillerstrand, hon drabbades av en elakartad bröstcancer för drygt ett år sedan. För att må bra så promenerar hon mycket och ofta.08.14
Dagens första semestertips kommer från Eskilstuna och det är Gun Verter från turistbyrån som gästar studion. Hon slår gärna ett slag för bad och kultur.

– Bada kan man göra i Vilsta och Skjulsta om man inte vill åka ut till Mälaren förstås, säger Gun.08.45
 Ann Frankzen jobbar på turistbyrån i Vingåker och hon tipsar om vad som händer i Vingåker den här sommaren. 

– Kom och fira midsommar hos oss i Vingåker, till exempel i Viala eller Österåker, sa Ann.