Tisdag 7 juli 2009

Igår tvingades speedwayklubben Smederna kasta in handduken och begära sig själv i konkurs. Idag pratar jag med speedwayföraren Magnus Zetterström som blivit arbetslös i Sverige. Till studion kommer grammisnominerade Majas hårband.

I bloggen och studion finns Jonas Carnesten.

06.15 Joel Hamberg och Andreas Åsander reser i Uzbekistan och Turkmenistan. Idag första dagen på resan och de har landat i Tasjkent som är huvudstad i Uzbekistan och har ungefär 2,1 miljoner invånare (2008). Tasjkent ligger i nordöstra delen av landet, nära gränsen till Kazakstan.

– Vi är båda idrottsintresserade och ska försöka se någon form av idrott på vår resa, berättar Joel.

06.40 Vad är konst egentligen? Meningen med konst är att man ska tänka till fick Sommartids reporter Juliana Fritzhand veta när hon åkte till Stiftsgården Stjärnholm för en vandring i skulpturparken. Men vad tänker man när man ser en skulptur med en man med huvudet i sanden? Juliana frågade Calle Ellwyn, föreståndare på Stiftsgården Stjärnholm.

07.15 Idag blir det som en helt vanlig sommardag. Det börjar med lite dis och regn sen övegår det till mulet väder. Kanske blir det någon solglimt under dagen eller några regnskurar som drar förbi. Termometern lär hamna runt 20 grader eller strax därunder mitt på dagen.

07.40 Det är en tomhet jag känner. Det är jättehårt det här. Det är ju där jag är uppvuxen. Det är inte bara hårt för mig utan för hela stan. De är ju ett varumärke för Eskilstuna, säger Magnus Zetterström.

Han började i klubben som sexåring och återvände till Smederna inför årets säsong efter en tid i Indianerna.

Att han kom tillbaks till hemmalaget är något han säger att han ångrar idag. Magnus Zetterström har bara fått betalt för runt fem av de körda nio matcherna och han tror inte att han kommer att få några pengar överhuvudtaget i och med lagets konkurs.

– Det är ett hårt slag för mig som förare och som företagare, säger Magnus Zetterström.

– Nu hoppas jag att svensk speedway kan överleva, fortsätter Magnus Zetterström.

08.13 Årtalstävling och Lotta från Gnesta listar ut att det är 1809 som björkarnas stad överlämnas till ryssarna! och kungen abdikerar!


08.40
Maria Axelsson från Majas hårband gästar studion. Maria bor i Mariefred och blev med sitt band grammisnominerade för två år sen. Imorgon ska hon spela vid Skottvångs gruva.