Reserapport från öst

Andreas Åsander och Joel Hamberg reste under tre veckor i Uzbekistan och Turkmenistan. I Morronskiftet gav de reserapporter från sina äventyr.

24 juli
Joel Hamberg och Andreas Åsander landade idag på Arlanda efter några veckors äventyr i Turkmenistan och Uzbekistan.
De siter på flygbussen från Arland in till Stockholm och tillsammans summerar de sina äventyr och berättar också att de redan planerar nya resor.


Här kan du se deras bilder och höra deras rapporter i Morronskiftet.


15 juli 2009
Nu har vi lämnat Uzbekistan och tagit oss över gränsen till Turkmenistan. Det blev en lång väntan vid gränsen. Många byråkratiska hinder innan vi kunde ta oss över gränsen. Nu sitter vi i en taxi som ska ta oss till huvudstaden. Det är otroligt varmt, över 40 grader. Vi dricker, dricker och så dricker vi lite till men ändå är vi törstiga..10 juli 2009
Igår var Joel och Andreas på väg i en taxi upp bland bergen söder om Samarkand. Deras tanke var att vandra i bergen några dagar men det blev andra planer. Området var avstängt av militären. Istället besökte de en bergsby och blev bjudna på middag hos en familj.

– Det var god mat men idag är Joel helt däckad och ligger på hotellet. Vår plan är nu att kurera Joel och sen turista i Samarkand, berättar Andreas Åsander.
9 juli 2009

Vi sitter i en taxi på väg upp i bergen söder om Samarkand. Det är drygt 30 grader men vi är förberedda på värmen. När vi kommer upp i bergen så kommer det att vara snö på topparna. Vi räknar med att vandra i tre dagar.


Vi kom igår till Samarkand med eftersom vi upp i bergen så blev det ett kort första möte med Samarkand. Vi räknar med att komma tillbaka senare för att utforska Samarkand.


7 juli 2009
Idag första dagen på resan och vi har landat i Tasjkent som är huvudstad i Uzbekistan och har ungefär 2,1 miljoner invånare (2008). Tasjkent ligger i nordöstra delen av landet, nära gränsen till Kazakstan.

– Vi är båda idrottsintresserade och ska försöka se någon form av idrott på vår resa, berättar Joel.