Måndag 13 juli 2009

Ännu en sommarvecka och det lite ostadiga vädret ser ut att hålla i sig. Vi reder ut veckans väder med SMHI i programmet idag. Dessutom kommer det en bibliotekarie till studion och tipsar om ungdomsböcker. Dagens gäst i hängmattan är Suzanne Ernrup.

I studion och bloggen finns Jonas Carnesten.

06.10 Nu minns jag Suzanne Ernrup från massor av TV-serier. Kommer ni ihåg den gamla såpan Varuhuset från slutet av 80-talet? Eller kanske någon julkalender ... Nåväl, idag är hon gäst hos Kerstin Svenson.

06.45 Det kom ett brev!

Hej.
Vi skulle vilja att ni ringer och grattar Bo Lenneskog i Skedevi som fyller 60 år på måndagen den 13;e Juli. Han är en fd mjölkbonde som har undanbett uppvaktning, men vi tycker iallafall att han ska bli uppvaktad av radio, han hittar på så mycket själv, så lite skit ska han ha tillbaka. Vi som grattar är hustrun Eivor;Barn med familjer och schäfern Rufus.

Självklart ringer jag upp Bo och vi pratar om tidiga morgonpass och de ska åka ut en tur och äta idag.


07.00
 Den svenska vildsvinsstammen växer. På många håll ställer djuren till med stora problem, både i trafiken och för lantbruket. För att hålla bättre koll på stammen ska nu vildsvinsfällor testas.

Naturvårdsverket satsar två miljoner kronor för att testa vildsvinsfällor under ett år.

Olyckor med vildsvin i trafiken ökade med 27 procent under det första halvåret i år, jämfört med samma period förra året.

07.15 Klassiskt sommarväder även den här veckan, utlovar SMHI.

– Det blir lite sol och lite regn och termometern lär hamna runt 20 grader under veckan, berättar Lisa Frost från SMHI.

07.40 Dagens gäst i hängmattan är alltså Suzanne Ernrup i Katrineholm.


08.10
Anna Jansson är bibliotekarie i Strängnäs och kommer och tipsar om några ungdomsböcker som också passar bra för vuxna.

– Det är bra om alla vuxna som har tonårsbarn också läser ungdomsböcker, säger Anna Jansson.

08.45 Måndagar innebär tävlingen Påsen. Idag har jag stoppat ner två karbinhakar och det visar sig bli nästan omöjligt att lista ut.
Lyssnare från hela Sörmland ringer men till slut bara några minuter före klockan nio så listar Kent Nilsson från Nyköping ut att det är karbinhakar.

Vad är då en karbinhake undrar en lyssnare som ringde in till telefonsvararen. Så här är förklaringen enligt Wikipedia:

En karbinhake är en metallring med en fjädrande stängningsarm. Karbinhakar användes ursprungligen, precis som det låter, för att snabbt haka av och på karbinen (en kort musköt) på 1600, 1700 och 1800-talet. Karbinen hakades fast i karbinhaken som satt fast i en karbinrem. Denna hängde i sin tur över kavalleristernas vänstra axel i krig.

09.58 Återstår nu bara att säga tack och hej. Producent har varit Jonna Berglund, musiken har valts av Mats Hermansson och vi är med dig imorgon igen.