Torsdag 16 juli 2009

Semestertider innebär att det kommer ut fler ovana förare på vägarna. Igår ringde Anders som kör lastbil och tyckte att vi borde ta upp det här med hur man lastar bilen på semesterresan. Han hade sett de mest häpnadsväckande ekipage längs vägarna. Visst idag pratar jag med trafikpolisen Ruben Börjesson om hur vi ska lasta bilen och kanske ger han några andra trafiktips.

I bloggen och i studion finns Jonas Carnesten.


06.40
 40 år sedan första stegen på månen I dag är det 40 år sedan USA skickade upp de första människorna till månen. Det var den 16 juli 1969 som astronauterna Neil Armstrong, Michael Collins och Edwin "Buzz" Aldrin skrev historia. Samtal med Sven Grahn som jobbat många år som teknisk direktör på Rymdbolaget.

– Jag såg uppskjutningen  på TV när jag låg i lumpen, berättar Sven Grahn.

06.50 Siw Hägg i Oxelösund fyller 68 år och en vecka. Jag ringer och grattar!

07.15 Idag börjar det med lite moln, sen kan det komma en regnskur och därefter kommer solen. Temperaturen hamnar på dryga 20 grader.

– Det ser ut att bli likadant väder imorgon och på lördag men sen kommer det ett lågtryck som kan ge ganska mycket regn, berättar Sten Laurin.


07.40
Med två SM guld i bagaget ska Elin Eriksson från Eskilstuna packa väskan för en resa till Österrike i höst. Det är där VM i kickboxning hålls och 25-åriga Elin tillhör det svenska landslaget. Vår reporter Samira Zayane träffade VMhoppet och fick både en pratstund och lektion i kickboxningens konst.

08.10 Igår ringde "Lastbils-Anders" och berättade att många bilister är dåliga på att surra lasten när de åker till sommarstugan. Trafikpolisen Ruben Börjesson håller med och ber lyssnarna använda sunt förnuft när de transporterar saker till till exempel sommarstugan.

– Tänk inte att det bara är att köra lite långsammare utan sätt fast grejerna ordentligt med spännband, säger trafikpolisen Ruben Börjesson.

08.40 Eskilstunaskytten Marie Enqvist tog EM-guld i Kroatien igår. Marie Enqvist lyckades bäst av svenskarna när hon tog guldet i det liggande gevärsskyttet på 50 meter. Flera skyttar stannade på samma poäng, men guldet gick till Marie Enqvist eftersom hon hade flest fullträffar.

– Jag trodde inte att det skulle räcka till seger men jag hade fler innertior och tog guldmedaljen, berättar Marie Enqvist från Kroatien.

08.50 Dagens tävling är "Personen" och här är ledtråden:

Lillgammal, beskyddande, omhändertagande och kanske till och med med en myrtenkrona på den guldlockiga hjässan är livet både sorgligt och fantastiskt hela tiden.

Rätt svar är Kulla Gulla och det listade Kristina i Nyköping ut och därför får hon en sommartröja.