Fredag 17 juli 2009

Idag går resor som ett tema genom programmet. Göran Tyrbjörn kör Midnattssolsrallyt genom mellansverige. Arne Carlsson har ägnat sitt liv åt flygmaskiner och så har du chansen att delta i tävlingen "Sverigeresan".

I studion och bloggen finns Jonas Carnesten.

06.40 Thomas Boman i Strängäs fyller idag 54 år och familjen vill att jag ska ringa och väcka honom.
Jag förmedlar budskapet att han är världens bästa morfar, pappa och svärfar. Thomas tappar nästan hakan och säger att han kan leva länge på de orden.

06.50 Igårkväll vallfärdade rallyentusiaster, motornostalgiker och nyfikna till Elmia-området nära Jönköping centrum. Anledningen var enkel, Sveriges största rallyhändelse, Midnattssolsrallyt, hade startat. På söndagkväll går de i mål i Karlskoga.

07.15 Härligt sommarväder! Solen skiner och det kommer att bli drygt 20 grader varmt idag.

– Idag och imorgon blir det varmt och soligt men på söndag kommer ett lågtryck som ger regn och ostadigt väder, berättar Linnea Rehn från SMHI.


07.20
Vid niotiden idag ger sig Göran Tyrbjörn ut på den andra specialsträckan i Midnattssolsrallyt. Göran har tidigare kört rally men slutade för 20 år sen men han vill inte hålla med om att det här är en comeback.

– Det här gör vi bara för att det är roligt, berättar en förkyld Göran Tyrbjörn från husbilen i Jönköping.


07.40
 Till och med söndag pågår riddardagarna i Mariefred - ett evenemang fullt av yxkastning, trubadurer, gycklare, hantverk, pilbågsskytte, medeltida mat ... och inte mist: riddare.


08.15
Arne Carlsson är ordförande för Uvarna som är en supporterklubb till Eskilstuna Flygklubb. Han brinner för gamla flygplan och berättar att han lärde sig flyga 1950 men nu har han högt blodtryck och får inte flyga längre.

– Många av dagens trafikpiloter har börjat med enklare flygplan eller segelflyg, berättar Arne.

08.40 Sverigeresan är tävlingen som ställer geografikunskaperna på prov hos lyssnarna. Rätt svar idag var Morokulien. Alltså på gränsen mellan Värmland och Norge!