Mixermajonnäs med klass

Det går fort som tusan att svirra samman en majonnäs med hjälp av matberedaren. Knepet är att röra ner den dyra oljan precis på slutet och basera majonnäsen på neutral rapsolja. Kallpressad rapsolja passar inte i det här receptet. Ät till räkor eller låt din majonäs utgöra basen för andra såser.

1 ägg
1 msk fransk senap
2 1/2-3 dl neutral rapsolja (beror på äggets storlek)
1 dl svindyr olivolja
pressad citron lite citronskal
salt, tabasco kanske lite finhackad gräslök

Se till att alla ingredienser har samma temperatur. Om rapsoljan är rumstemprrerad. du har bråttom kan du lägga ägget i lite ljummet vatten 10 minuter och klicka ner senapen i mixerskålen. Då förlorar de kylskåpskylan snabbare.

Mixa ägg (utan skal, dummer) med senapen i micerskålen på medelhastighet. Droppa enr rapsoljan och tillsätt den sedan i snabbare takt. Fortsätt tills majonnäsen är vit och styv.

Sätt ner hastigheten till ett minimum och tillsätt sakta olivoljan. Eller rör ner den för hand. Smaka av med citron, salt och tabasco.

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".