Råstekta persiljerötter med parmesan, valnötter och citron

Att råsteka rotsaker ger en riktigt fin och söt smak. De blir mindre jolmiga än som kokta. Det viktiga är att inte använda träiga rotsaker (märks tyvärr inte förrän man skär i dem) och att kontrollera värmen. Sockret i rotsakerna gör att de bränns vid lätt.

Portioner: 4

Tid: 20 minuter

600 g persiljerötter eller palsternackor
10 valnötskärnor
3 5 cm långa remsor citronskal, avskuret med potatiskalare
2 dl finriven (ca 40 g) parmesan
2 msk finhackad persilja
olivolja till stekning

Skala och ansa rötterna. Skär dem i långa stavar, knubbiga som den tjockase sortens pommes frites. Om de är små räcker det ofta att klyva dem på längden.
Lägg dem med någon dl olja i en stor tjockbottnad kastrull och hetta upp till medelvärme. Fortsätt steka tills bitarna är mjuka och gyllebruna. Salta mot slutet. Grovhacka under tiden nötter och finhacka citronskal. Hetta upp 2 msk olja i en pyttekastrull. Vänd ner valnötter och citronskal och sväng runt hatigt tills valnötterna fått lite färg. Tippa omedelbart upp på ett litet fat.
Slå bort ev överflödig olja i pannan med rötter. Vänd ner citronskal, nötter och parmesan. Strö över persilja.
Servera bums.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".