Kycklinggryta med harissa, anis och blodapelsin

Lättlagad vardagsmat med festsmak. Eller festmat, som då måste betraktas som ännu mer lättlagad. Märkligt det där. Ringla gärna över lite av din finaste olivolja strax före servering. Lite svarta oliver eller rostad strimlad mandel gör det hela ännu flådigare.

Portioner: 4

Tid: 35 minuter

450 g kycklinglårfilé
2 stora klyftor vitlök
2 msk olivolja
1 tsk anis, lät stött
1 kanelstång
3 dl blodapelsinjuice
1 krm saffran
1 –2 tsk harissa eller 1-2 sk sambal oelek och 2 krm spiskummin
1 1/2 msk konc kycklingfond eller 1 dosa Fond du Chef
1 burk kikärter eller 3 dl kokta
salt, nymald svartpeppar

Till servering: Bladspenat Goda gryn om du orkar

Gör så här:
Putsa kycklingen och skär den i munsbitar.

Skala och skiva vitlöken och fräs den lätt med olja, anis och kanel. Slå på apelsinjuice och kycklingfond. Vänd ner saffran och harissa. Koka upp.

Vänd ner kycklingen, ett par bitar i taget och låt koka upp mellan. Låt sjuda under lock ca 15 minuter. Rör om då och då. Tillsätt kikärtorna och sjud i ytterligare 10 minuter. Smaka av med salt och harissa.

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".