1 av 6
Linnea Rehn
2 av 6
3 av 6
4 av 6
5 av 6
6 av 6
Morgan Gerle vid Gripsholms slott. Foto: Katarina Larsson/SR Sörmland

Tisdag 5 januari 2010

Idag firar vi trettondagsafton med att ta reda på hur det borde firas. Katarina Larsson åker till Gripsholms slott i Mariefred där de firar just trettondagsafton. Vi släpper fram Doj-Dojs hotell eftersom det fortfarande är jullov för många barn och så tävlar vi om ett årtal.

I studion och bloggen finns Jonas Carnesten. Katarina Larsson är reporter. Susanne Lindkvist Eriksson är producent och Mats Hermansson väljer musiken under morgonen.

06.15 Idag har vi ingen att väcka och kanske beror det på att sörmlänningarna sover lite extra så här under storhelgerna.


06.40
Igår invigdes världens högsta skyskrapa i Dubai, och regimens förhoppning är att det ska bli en nystart för emiratets ekonomi. Skyskrapan, Burj Dubai, har mer än 160 våningar och är över 800 meter hög, med hotell, privatbostäder och kontor.

Rekordskrapans exakta höjd var länge hemlig, men vid invigningen meddelade emiratets tv att den är 828 meter hög - drygt 300 meter mer än världens tidigaste högsta skyskrapa i Taiwan. Som en jämförelse ryms över fem Kaknästorn på den höjden.

Undrar hur lång tid det tar att åka hiss till översta våningen?

06.50 Det är kallt den här morgonen. Runt 20 minusgrader runt om i Sörmland och det kommer att vara kallt även under dagen. Mitt på dagen mellan 10 och 15 minusgrader. Det börjar soligt men framåt eftermiddagen kommer det mer moln.


07.15 Doj-doj är tjock, smart och 122 år gammal. Med hjälp av sina kompisar Skäggmannen och Rosa Russin driver han sitt eget hotell, Doj-Dojs hotell.

Varje vardagsmorgon den här veckan bjuder Doj-Doj på nya äventyr och märkliga möten med hotellgäster som kommer få dig att tappa din korvsmörgås. Smaskens filibajs!


07.40 
Komodovaranerna i Parken Zoo i Eskilstuna har fått ägg. Det här kan bli första gången som varaner i en europeisk djurpark får ungar.

Det var igår som äggen upptäcktes. Djurskötarna hade sett att honan grävt mycket inne i hägnet och började misstänka att hon var i färd med att lägga ägg.

– Vår djurvårdare gick och tittade och såg att det fanns ägg där, fem stycken totalt, säger djurparkschefen Helena Olsson.

Det tar ungefär fyra månader innan äggen kläcks om det finns små varanungar inuti dem.

– Nu är det bara att vänta och se, säger Helena Olsson.

08.15 Årtalstävlingen visar sig bli lite klurig men till slut så lyckas Maria Kindmark utanför Malmköping som kopplar ihop sablar, batonger, möbelvaruhus och djurparker med årtalet 1965.


08.45
Morgan Gerle som är slottsupplysningsman vid Gripsholms slott berättar om varför vi firar trettondagsafton.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista