1 av 6
2 av 6
Två systrar på väg till Tyskland. Foto: Katarina Larsson/SR Sörmland
3 av 6
Avisning av flyplan på Skavsta. Foto: Katarina Larsson/SR Sörmland
4 av 6
5 av 6
Mary boström och Anita Rosenberg. Foto: Katarina Larsson/SR Sörmland
6 av 6
En person står med en spark utanför hotellet. Foto: Frida Hedberg/Scanpix

Onsdag 13 januari 2010

Många är vi som längtar bort när nu kylan har lagt sig som en täcke över Sörmland. Idag åker Katarina Larsson till Skavsta flygplats för att prata med resenärer som kommer till eller åker från Sörmland. Dessutom pratar vi med ishotellet i norr och lär oss att göra en snögrotta.

I studion och bloggen finns Jonas Carnesten. Katarina Larsson är reporter och Mats Hermansson har väljer musiken.

06.15 Ulrika Bransell i Mariefred fyller idag 35 år och grattas av hela familjen. Ulrika väntar sitt tredje barn och är redan uppe och eldar för att hålla värmen i huset.


06.40
Katarina Larsson besöker Skavsta flygplats och träffar några resenärer som är på väg till Tyskland.

– Vi har tröttnat på kylan och åker nu till Tyskland, berättade två systrar som Katarina träffade.

06.50 Vädret fortsätter att vara kallt och mulet. De närmaste tio dagarna händer inte så mycket i vädret, berättar Nils Holmqvist vid SMHI.


07.15
Det kalla vädret har ställt till problem för många flygplatser runt om i Sverige. Det gäller att flygplanen är ordentligt avisade innan de ska lyfta. Under julhelgen fick Skavsta stänga för att de inte hann med att avisa planen. Katarina träffar nu Tommy Dalin som är avisningsledare idag.


07.40
Mary Boström och Anita Rosenberg är tidiga på Skavsta. De är på väg till England och Katarina får en pratstund med dem innan de checkar in.


08.15
Många väljer att resa söderut till värmen så här års men några väljer också att resa till kallare platser. På ishotellet i Jukkasjärvi är det fem minusgrader på hotellrummen men ändå så är det fullbelagt.

– 70 procent av våra besökare kommer från andra länder och de brukar bli häpna av naturen, berättar Camilla Bondareva på ishotellet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".