Fredag 1 oktober 2010

Blir barn speedade av socker?

Idag börjar vi arbetet med att avliva myter och vi gör det med hjälp av författaren Åsa Erlandson. Åsa har skrivit boken "Skit i mössan! 59 myter och missförstånd kring barn och föräldrar".

Dagens ämne: Blir vi piggare av socker?

Många tycker att det är kul att granska myter. Men just den här försvaras med näbbar och klor av många föräldrar: ”Min Tindra/Marley/Janne blir som tokig varenda gång hon/han har ätit godis.” Men då glömmer vi bort hur mycket annat som förknippas med socker, nämligen förväntningar, fest och att barn helt enkelt kan bli förbannade.

Socker är visserligen energirikt men skjuter inte rakt upp i hjärnan som en fix. I stället är sockeromsättningen noga reglerad så att hjärncellerna bara använder så mycket som de behöver. När man till exempel äter en hel prinsesstårta själv, lagras sockeröverskottet undan i levern och musklerna, kroppens sockerförråd. Annars skulle hjärnan skadas. Däremot stämmer det att socker stimulerar hjärnans belöningssystem och gör oss nöjda och glada.

I hjärnan skapas det en förväntanseffekt som är så stor att barn kan börja hoppa jämfota redan *innan* godsakerna dukas fram. Det händer också mycket annat spännande i samband med att godis dukas fram. När lilla Vilda blir helt uppe i varv på barnkalaset eller på julafton är hon inte sockerspeedad – det är ju kul med fiskedamm och spännande när tomten kommer! Forskare har vänt ut och in på ämnet i flera studier genom att videofilma barnen före och efter sockerintag, använda utomstående observatörer och elektronisk rörelsedetektor.

Slutsatsen var att den starka uppfattningen om att barn blir hyperaktiva av socker bygger på förväntningar. Inte minst hos oss vuxna. När föräldrarna fick bedöma hur aktiva barnen var efter att ha druckit något med socker, satte de nämligen högre poäng ovetandes om att drycken i själva verket var sockerfri.

Åsa Erlandson