Marie-Louise Danielsson-Tham, professor SVA Institutionen för livsmedelshygien Foto: Gunnar Lundmark / Scanpix
Tisdag 26 oktober 2010

För varmt i kyldiskarna

Kyldiskarna i svenska butiker är för varma, enligt livsmedelsexpertis och charkföretag. Lägre temperatur hade lett till kraftigt förbättrad hållbarhet. Samtidigt ökar oron för dålig livsmedelshygien och forskare frågar sig om det finns ett samband med den dramatiska ökningen av den fruktade infektionssjukdomen listerios.

– Det måste ske en förändring. Det hade blivit bättre för konsumenten och man slipper dessutom slänga så mycket mat. Kan man klara kyldiskarna längre söderut där det dessutom är varmare utomhustemperatur borde det finnas samma goda möjligheter att klara en lägre temperatur här i Sverige. Jag tror att det är bristande vilja, säger Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien vid Restauranghögskolan i Grythyttan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".