Superstjärnan Michael Jackson död

Superstjärnan Michael Jackson har avlidit. Han ska ha kollapsat i sitt hem i Los Angeles, efter att ha drabbats av hjärtstillestånd. Han var en av världens främsta popartister. Redan som liten upptäcktes hans talang för musik och dans. Som 11-åring började han sin bana i gruppen Jackson Five tillsammans med sina bröder och han etablerade sig snabbt som en talangfull scenartist.

Jackson Five fick skivkontrakt 1968 och deras första fyra singlar hamnade högt upp på topplistorna, bland annat ”I want you back”.

Michael Jackson lanserades som soloartist 1972 och gjorde sitt sista album för skivbolaget Motown 1975 Motown som på 60-talet var en hitmaskin som producerade Diana Ross, Temptation, Fourtops, Stevie Wonder och Marvin Gaye.

The Jacksons fortsatte att göra skivor under senare delen av 70-talet och konkurrerade med The Osmonds om tonåringarnas uppmärksamhet.

Ett möte med megaproducenten Quincy Jones var avgörande för Michael Jackson i slutet av 70-talet. Han producerade Michael Jacksons första soloskiva som vuxen, ”Off the wall” 1979, discopop, mjuk soul och sentimentala popballader.

Jackson blev stjärna på nytt. Tre år senare släpptes en skiva som skulle bli en av de största och mest säljande inom pophistorien, ”Thriller” från 1982. Nästan alla låtar blev hits och publiciteten kring Michael Jackson blev enorm.

Videon blev allt viktigare för skivartisterna för att nå framgång i början av 80-talet och Michael Jackson var föregångare och hans videofilmer till låtarna spelades flitigt på Music Television, MTV.

Parallellt med nya skivor och nya hits under åren har Michael Jacksons artistliv kantats av skriverier om hans privatliv. Även om hans liv varit ett tragiskt öde så kan ingen ta ifrån honom hans enorma talang för musik och dans.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se