Rockmessias och musikalisk kameleont

Han har beskrivits som en musikalisk kameleont och han anses vara en av de viktigaste och mest nyskapande rockartisterna under 70-talet. Han har haft ett stort inflytande på poputvecklingen och har påverkat artister som Marc Bolan, Peter Gabriel, Gary Numan och Bryan Ferry. Under 70-talet uppträdde David Robert Jones, mer känd som David Bowie, i olika förklädnader och roller.

Den mest kända är nog Ziggy Stardust, en bisexuell och androgyn rockstjärna från en annan planet - en rockmessias. Bowie lyckades med Ziggy Stardust gestalta och skapa en mycket stark image.

Det var med den rollfiguren som han slog igenom 1972, med LP-skivan ”The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from mars”. Han identifierade sig starkt med Ziggy och skapade en myt om dennes öde och om sig själv.

Han färgade håret med orange färg och klädde sig i damkläder och hans teatrala konserter blev en sensation i England i början av 70-talet. Men efter ett par år lämnade han rollen och skapade en ny image och musikalisk inriktning.

Det är lite svårt att beskriva David Bowies musik. Det är som med många andra artister som hängt med sedan 60-talet. De har prövat olika stilar genom åren. David Bowie är soul, rock, disco, pop, rock...

Han föddes i Brixton i södra London den 8 januari 1947, som David Robert Jones. Efter skolan började han jobba på reklambyrå på dagarna och spelade saxofon på kvällarna. Han blev sångare i en grupp som tog namnet David Jones and the King bees, som gav ut singeln Liza Jane 1964. Han tog artistnamnet David Bowie 1966 och släppte en rad singlar under 60-talet.

Bowie sysslade med konst och teater och var också med i diverse filmer. Han var med i flera grupper på 60-talet då han också spelade in flera singlar.

Han har samarbetat med flera av de stora artisterna inom rockmusiken och han har skapat och utvecklat trender. Han var bland annat med och påverkade ”New Wave-musiken 1978-83.

Den poppiga skivan ”Let’s dance” i början av 80-talet blev en stor framgång för Bowie. Fram till 1987 hade han nio Top-40-hits i USA, men endast två ettor, Fame 1975 och Let’s dance 1983. Den 12 juni 1983 spelade Bowie på Ullevi inför 58 914 åskådare.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se