Led Zeppelin - hårdrockens själ

2006 års vinnare av Polarpriset är hårdrocksgruppen Led Zeppelin. Hårdrocken växte fram mellan 1970 och 1975. En grupp som visade vägen för andra hårdrocksgrupper på 70-talet var engelska Led Zeppelin, en mytomspunnen och inflytelserik grupp som hyllas av rockkännare i hela världen.

När gruppen Yardbirds upplöstes 1968 bildade en av medlemmarna den grupp som i popularitet och försäljningssiffror skulle överträffa alla rockgrupper i början av 70-talet - Led Zeppelin.

Gruppen beredde vägen för grupper som Deep Purple, Nazareth, Status Quo, Kiss och Uriah Heep. Hårdrockens identitet kännetecknades av distade gitarrer, stora ljudbilder, hårt trumljud och ofta våldsamma texter.

Gitarristen i Led Zeppelin, Jimmy Page, bildade gruppen i London. Robert Plant var sångare, John Paul Jones, spelade elbas och keyboard och John Bonham spelade trummor. Page skrev det mesta av musiken.

Robert Plant skrev mpnga av texterna, som bland annat inspirerades av keltisk mytologi och ockultism. Innan medlemskap i Led Zeppelin hade både Page och Jones spelat in skivor med andra artister.

Robert Plant hade en karakteristisk röst i tenorläge. De växlade mellan aggressiv elgitarr och smäktande akustiska gitarrslingor och på det John Bonhams råa trummor.

Det var inte bara mystik i gruppens musik och texter. De gav sällan intervjuer och gruppens manager Peter Grant var fruktad av arrangörer och journalister. Led Zeppelin utmärkte sig också för att de inte gav ut singlar av sina populäraste låtar, i alla fall inte i England. Man kan säga att de var ett albumband där LP-skivan skulle ses som en helhet.

Deras fjärde skiva från 1971 nådde aldrig första platsen på USA:s topplista, men den blev gruppens största någonsin. Låtar som ”Rock and roll” och ”Black dog” är klassiker. ”Kashmir” är en annan. Annars var det med andra skivna och låten ”Whole lotta love” som de slog igenom.

Deras sista turné var i början av 80-talet och när de förberedde sig för en USA-turné samma år dog trummisen John Bonham. Turnén ställdes in och medelmmarna gick solo.

De återförenades kort ett par gånger under 80-talet, bland annat vid Live-Aidgalan 1985 då världens rockartister enades i två stora välgörenhetsgalor för världens fattiga befolkning. Då spelade de gruppens största och rockmusikens kanske bästa låt, ”Stairway to heaven”.  Den har flera gånger utsetts till rockens främsta.

Led Zeppelin är med sin bluesinfluerade hårdrock en av 70-talets största rockgrupper - närmast kultförklarad - och är en inspirationskälla för andra hårdrocksgrupper.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se