Sexsymbol och 80-talets mest omskrivna

Madonna har ständigt varit uppmärksammad, ända sedan genombrottet i början av 80-talet. 2006 ger hon sig ut på turné igen, men hon nobbar Sverige. The Confessions Tour inleds den 21 maj i Los Angeles och kommer till Europa i juli.

1977 flyttade en tjej från Michigan till N.Y. Hon var då 19 år gammal och hade en dröm - att bli balettdansös. Hon studerade korreografi och blev en del av produktionen kring Patric Hernandez, som hade framgångar med discohiten ”Born to be alive”.

Hon föddes i Bay city i Michigan den 16 augusti 1958. Hennes föräldrar var från Italien och gav henne namnet Madonna Louise Veronica Ciccone. Hon tog pianolektioner som barn och övade dans och balett.

1979 blev hon medlem i en grupp där hon först spelade trummor och senare blev sångerska, Breakfast club. Hon gjorde samtidigt demoinspelningar eftersom hon ville satsa på en solokarriär.

Tillsammans med hennes dåvarande pojkvän skapade hon en låt som en discjockey och procent i New York skickade vidare till ett skivbolag. Det ledde fram till hennes första skivkontrakt 1982. Hennes första singel var ”Everybody”. 

Hennes livsstil och sexuella och vulgära utspel på scenen och i sina videor blev på 80-talet kanske mer diskuterat än hennes musik. Hon blev en av 80-talets största och mest omskrivna artister, hon producerade hits på hits och när videon blev allt viktigare för skivartisterna i början av 80-talet så var hon en av de som man såg jämt på engelska Music Television, MTV.

Hon hade otroliga kommersiella framgångar på 80-talet och hade ett 20-tal topplåtar, ”Like a Virgin”, ”Material Girl”, ”Live to tell”, ”Papa don’t preach” och ”La Isla Bonita”. Hennes första hit var ”Borderline”, inspelad 1983 och på topplistorna ett år senare.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se