Souldrottning med rötter i gospeln

Hon har rötterna i gospeln och upptäcktes på en nattklubb i New York när 80-talet var ungt. Om Aretha Franklin kallas för ”Queen of soul” så är Whitney Houston prinsessan i samma genre. Med över 120 miljoner sålda skivor och 50 miljoner sålda singlar kan hon se tillbaka på en framgångsrik, men också tuff karriär. Hon har under de senaste åren mest uppmärksammats för sina narkotikaproblem.

Whitney Houston föddes i Newark i New York den 9 augusti 1963. Som 11-åring var hon solist i gospelkören i Baptiskyrkan, The new baptist junior choir.

Många svarta artister från USA har fostrats i gospelmusiken och det var inte så konstigt att Whitney Houston valde musiken. Hennes mamma är gospelsångerskan Cissy Houston och hennes kusin är ingen mindre än legendariska Dionne Warwick.

Whitney Houston sjöng ofta med sin mamma på nattklubbar och på gospelkonserter, men också på skiva. Hon sjöng också med Chaka Kahn på 70-talet, då som körsångerska.

Hennes första inspelning gjorde hon med en jazz- och funkorkester, så hon hade en ganska stor erfarenhet av att sjunga när Clive Davis, chef på skivbolaget Arista, upptäckte henne på nattklubben ”Sweetwaters” i New York i februari 1983. Han föll direkt för hennes ljuva stämma och erbjöd henne ett skivkontrakt.

Whitney Houstons första singel blev ”Hold me”, som hon sjöng tillsammans med sångaren Teddy Pendergrass 1984. Låten finns med på dennes soloskiva från samma år, men också på Whitney Houstons debutskiva ”Whitney Houston” året därefter.

Den första singeln från debutskivan var ”Someone for me”, men hennes andra singel, ”You give good love”, blev hennes första hit i USA och från och med nu och några år framåt kunde ingen undvika denna oerhört vackra och fantastiska röst, som i Grammybelönade ”Saving all my love for you”.

Hon blev en av de största skivartisterna på 80-talet med sin mjuka soul- och danspop. Hennes röst var hennes instrument och registeromfånget var enormt. Debutskivan 1985 innehöll en rad hits ”Greatest love of all” var en av dem. ”How will I know” var en annan.

Ett år efter efter skivutgivningen blev debutskivan etta i USA och den sålde 13 miljoner exemplar, den bäst sålda skivan med en kvinnlig debutartist.

Whitney Houston släppte sin andra skiva 1987, ”Whitney”, som gjorde henne ännu mer populär, med låtar som ”I wanna dance with somebody”, ”So emotional”, ”Where do broken hearts go” och ”Didn’t we almost have it all”. Alla blev ettor i USA.

Så sjöng hon också duet med sin mamma, Cissy Houston, precis som på nattklubben i New York när hon var 19. Låten hette ”I know him so well” och skrevs av Tim Rice tillsammans med Björn Ulvaeus och Benny Andersson och den skrevs ursprungligen för musikalen ”Chess”.

1988 gjorde Whitney Houston en inspelning för en OS-skiva. Låten ”One moment in time”, som blev en ”Top-tio-låt” i USA.

Under 90-talet fortsatte Whitney Houston att göra skivor, men hon satsade också på skådespeleri. 1992 hade hon huvudrollen i filmen ”Bodyguard” och hade i filmen en romans med skådisen Kevin Costner.

Låten ”I will always love you” från filmen skrevs av Dolly Parton och blev en av de mest sålda singlarna i pophistorien.

I början av 2000-talet greps Whitney Houston på flygplatsen på Hawaii. Flygplatspersonalen hittade marijuana i hennes bagage. Spekulationer om hennes privatliv kablades ut över världen. Även hennes förhållande med Bobby Brown blev också mycket omskrivet i tidningarna.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se