1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Magiska skrinet på meänkieli

Lyssna på Liv i ett gammalt hus på meänkieli
6:00 min

Magiska skrinets sagor på meänkieli

De senaste sagorna på meänkieli i Magiska skrinet består av nyskrivna berättelser om nutidens barn och deras bekymmer och glädjeämnen. De fem sagorna är skrivna av fem olika tornedalsförfattare.

Hör historien om morfarn och dotterdottern som ger sig ut på älven för att fiska, Nille som samlar på stenar och är kompis med en skata, Minna vars morfar har dött, Julia som är på sommarlov hos mormor i Tornedalen och om det går att börja skolan och ändå fortsätta vara den man är.

Sari Oja är programledare och hon pratar om varje saga tillsammans med en grupp barn.

Den första sagan kan du höra här, vill du lyssna på resten så kan du gå vidare till Magiska skrinets sida på meänkieli. Där finns även 10 spännande sagor sedan tidigare. Alla sagorna kan du ladda hem som poddradio.

Första sagan:

När jag drunknade - Ko mie hukuin

Morfar drömmer om att dotterdottern någon gång ska komma med i lokaltidningen som vinnare av sommarens fisketävling. Det håller på att gå mycket illa när de två ger sig ut på älven. Men räddningen kommer från ett oväntat håll och morfar får sig en ordentlig läxa. Berättelsen är skriven av Mikael Niemi som även skrivit boken "Populärmusik från Vittula".

 
Hör resten av sagorna här:

Lär dig 10 ord på meänkieli:

SvenskaMeänkieli
Barn Kläppi
Bil Piili
Öga, näsa, mun Silmä, nokka, suu
Dansa Tansata
Skidor Sivakat
Ren Poro
Usch Huija
Potatis Pottu
Telefon Telefooni
Kikare, kikare,
snorstrumpa, dragspel
Kiikari, kiikari,
räkätossu, haitari

Fler sagoserier i Magiska skrinet:

Mystiska och magiska berättelser

Här hitttar du fem program för barn med berättelser om märkliga, mystiska och magiska berättelser från det verkliga livet i Tornedalen.

Du får möta levande människor med övernaturliga gåvor. Till exempel blodstämmare, botare, såna som kan tala med djur och människor som kommer i kontakt med en annan dimension i tillvaron. Därifrån kan man hämta kunskap och hjälp när man har problem i det här livet.

Första berättelsen: Liv i ett gammalt hus
Hur kunde radion gå igång av sig själv, mitt i natten hos familjen Johansson-Närvä i Vikkuriniemi?

Lyssna också på berättelser om andevärlden, Henkimailma:

Det finns en osynlig andlig dimension i tillvaron som befolkas av allehanda väsen. I den andra världen lever det underjordiska folket, de döda, skyddsandar, botare och shamaner. Vi människor kan hämta kunskap från andevärlden för att bota sjukdomar, få jaktlycka, skipa rättvisa eller förutspå saker. Men bara människor med särskilda gåvor och förmågor kan vara länkar mellan världarna.

I det Magiska skrinet finns fem program där vuxna berättar för barn om den andliga världen Henkimailma. En del har de varit med om själva, annat har de hört berättas - kanske när de själva var små.

Henkimailma - andevärlden
Vuxna berättar för barn om sina erfarenheter av andevärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".