1 av 7
2 av 7
3 av 7
4 av 7
5 av 7
6 av 7
7 av 7

Magiska skrinet på romani

Lyssna på Guldäpplet på romani
22 min

Magiska skrinets sagor på Romani Chib

Här hittar du nyinlästa sagor på romani chib. Det är traditionella folksagor som vandrat från generation till generation i en tusenårig berättartradition. Genom sagorna uppfostrar, undervisar och underhåller man varandra.

Historierna handlar om draken och den vise mannen, Roza som hämtar salt, pojken och trätallriken, mannen som klarar sig ur svåra situationer genom att ljuga på ett roligt sätt och kungen som så gärna ville ha ett barn. Sagorna är inspelade på dialekterna lovara, arli och kelderash.

Den första sagan kan du höra här, vill du lyssna på resten så kan du gå vidare till Magiska skrinets romanisida. Där finns även 10 spännande sagor sedan tidigare. Alla sagorna kan du ladda hem som poddradio.

Första sagan:

Blod är tjockare än vatten - O rat pani na ovela

Det var en gång en kung. Trots att han hade stora rikedomar var han inte lycklig för han hade inget barn. Kungen och drottningen kände stor hjärtesorg och de visste inte vem som skulle ärva kungariket efter dem. Men så fick deras rådgivare en idé.

Berättelsen får dig att tänka på vad lycka är och på den styrka som man får från de djupa banden till sina allra närmaste. Sagan berättas på dialekten arli.

 Hör resten av sagorna här:

Lär dig 10 ord på romani:

SvenskaRomani
Bra Lattjo
Tjej Tjej
Djävul Beng
Betala Pröjsa
Förstå Haja
Knäpp Dilo
Blomma Luludzi
Hur mår du? Sar san?
Du är vacker Tu san shukar
Jag älskar dig Me kamav tut

Fler sagoserier i Magiska skrinet:

Klassiska berättelser

Romer har alltid berättat för varandra för att bevara livshistorier, sagor och släktträd. I fem radioprogram är det barn som berättar klassiska sagor för andra barn.

Första berättelsen: Guldäpplet med silverbladen
Det var en gång en kung som hade en sjuk dotter. Det enda som kunde rädda henne var ett guldäpple med silverblad. Den som hittar ett sådant äpple ska få gifta sig med prinsessan och ärva tronen, sa Kungen. En fattig ung man kommer med guldäpplet, men kungen håller inte sitt ord...

Rödluvan och andra berättelser:

Det finns ytterligare en serie med fem barnprogram på romani på webben. Du kan till exempel höra sagan om Rödluvan och vargen.

Första berättelsen: Rödluvan och vargen
Den lilla flickan Rödluvan ska gå hem till mormor med en korg mat. På vägen dit träffar hon vargen och pratar med den. Vargen äter sen upp mormor och lägger sig i mormors säng och väntar på att Rödluvan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".