Relationsrådets FAQ

Varje vecka trillar det in mängder av frågor till vårt Relationsråd. Vissa frågor är vanligare än andra. Här svarar Kitty och Jonna på fem av de mest förekommande frågeställningarna.

1. Jag är intresserad av en person som jag träffar på ute ibland, hur skall jag ta kontakt?
Börja med att satsa på den lite längre ögonkontakten. Därefter rekommenderar vi varmt Börja-heja-tekniken. Om du springer på den här personen ofta kan du smyga in en nick eller ett hejhej när ni ses. Så gör ni det ett par gånger och sen blir det lättare att bryta isen med; hej och jasså och hur är läget, ja om vad som helst. Känner du dig extra modig är ju egentligen det allra bästa att bara gå fram direkt och säga: Jag tycker att du är söt!

2. Min älskling har lämnat mig. Hur kan jag gå vidare när det känns som om jag aldrig kan älska någon annan?
Du och din älskling har ju byggt upp en massa saker tillsammans; vanor, trygghet, interna skämt och annat som känns som er egen värld. Det gör ofta himla ont när allt bara är borta. Att tillåta sig själv att sörja ordentligt är a och o. Sorgearbete är väldigt individuellt, men se till att få lov att vara riktigt ledsen och kanske arg. Se även till att reda ut eventuella oklarheter kring uppbrottet, då blir det enklare att till slut släppa taget. Våga fråga dig själv: är det tryggheten av ”att ha någon” som du sörjer mer än just den här personen? Gör saker som är goda för dig själv, omge dig med människor som är bra för dig och även om det inte känns så nu, så kommer sorgen till slut släppa greppet. Du har varit kär en gång, vilket är ett utmärkt bevis för att det kommer att ske igen, fast på ett annat och kanske mycket bättre sätt. Du är värd någon som vill ha dig, glöm inte det.

3. Jag älskar min tjej/kille men vet inte om jag är kär längre, hur skall jag veta vad jag känner?
Känslor och attraktion kan gå i vågor, speciellt om man haft ett långt förhållande. Ibland får man jobba lite för att få det att funka. Försök utmana vardagen och se om attraktionen dyker upp igen, våga vara nyfiken på dig själv och på din partner. Prata med varandra, om era känslor och er relation. Det kan vara svårt att leva upp till teveserielivet, där vi lär oss att alla förhållanden måste vara glödheta hela tiden. Så funkar det ju inte i verkligheten. Och visst händer det att förälskelse övergår i vänskap. I så fall är det nog något du innerst inne vet, om du vågar känna efter.

4. Min kompis driver mig till vansinne och snor all min energi.
Ta en paus från umgänget. Om du kan, var ärlig med varför. Vänskap ska ju vara ömsesidig och tillföra båda parter något gott. För vems skull är ni vänner? Kanske vet din vän inte om sitt beteende, låt då det här bli en ögonöppnare. Ibland kan det vara svårt att vara öppen med någon som inte har så stor självinsikt, och då kan en gnutta själviskhet vara på sin plats. Skit i att umgås, säg nej. Din ”kompis” kommer dessutom må bättre av att umgås med personer som verkligen gillar honom/henne.

5. Jag har en känsla av att min partner träffar en annan, vad skall jag göra?
Ta tag i det. Lufta din oro och dina känslor. Berätta om dina funderingar och att din tillit just nu vacklar. Har du detta som skaver i dig far du själv illa och det kommer att påverka din relation oavsett. Tankar som får lov att bli fantastimonster har en tendens att bli större och större tills de till sist äter upp en, så ut med det onda helt enkelt. Allt är bättre än ovissheten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".