1 november - Äntligen kamp!

Nu blev det "äntligen" en riktig Dansbandskamp! Alla band kunde sjunga och spela, det satt ihop hyfsat snyggt och konkurrensen var hårdare än i premiärprogrammet. Det kändes verkligen att startfältet var tuffare och att Date och Black-Ingvars inte var självklara.

Zekes fick välförtjänt en guldstjärna. Det är alltid roligt att bli positivt överraskad. Unga trevliga killar, med en tydlig ambition, att spela just dansmusik. Inte maskera en egentlig popkarriär. För det är en väldig skillnad på att spela fyra timmar ute på en folkpark tre kvällar i veckan och att göra 20 minuter singbackframträdande. Att vilja välja det första alternativet är bara att gratulera.

Date gjorde också bra ifrån sig, kanske kan det bandet få ett ordentligt genombrott? I så fall är det för att man förstår vitsen av att inte spela för den inbitna danspubliken, utan bredda sig musikaliskt.

Sen följde ett charmigt Per-Gunnarz och ett snyggt 90́s Avenue. De första var minst sagt energiska och de sista "flickfavoriter". Men om jag vore skivbolag skulle jag skämmas idag. Att skicka ut pressmeddelande och skriva om "det nya undret på pophimlen" och inte nämna dansband med ett ord (samt  att i intervjuer förneka dansbandsidén) är korkat. Det är nog inte ungdomarnas fel, utan de dåliga rådgivarna.

Black-Ingvars gjorde förstås vad de kunde, dock i expressfart vilket också tog dem ur tävlingen. Men lika glada var de för det och vi skålade för väl genomförd match efteråt.

När sändningen är klar är det en timmes mingel i pressrummet. Därefter var det skönt att slappna av i danslokalen och skåla med min kamrat Anne-Lie Rydé som tagit sig dit för att heja på Zekes. Lite dans blev det också innan sängen kallade...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista