12 december - Perfekt Playtones!

Vilken semifinal! Bra band, roliga låtar och en överraskande slutkläm på programmet när vi i juryn fick välja in det sista bandet.

Tempot och kvalitén hade höjts avsevärt inför sista programmet före finalen. Rutinerade Bhonus bjöd på Margareta (ej att förväxla med Margarita) och gjorde sitt bästa av den gamla, ibland uttjatade, låten. Men deras Beach Boyssound blir aldrig tråkigt. I ett annat startfält (läs sämre) hade de gått vidare. Nu var konkurrensen för tuff...Casanovas har jag funderingar över. Visserligen ett habilt band med duktig frontsångare i Henrik Sethsson. Samtidigt har han lätt för att falla i dansbandsmanérfällan, att överdriva både röst och gest. Framförallt i den andra låten, i stället för att vila på låtens styrka. Men visst svängde det om Casanovorna!

Om Titanix tycker jag inte något annat än: tufft, tajt och tråkigt.

Blender var kvällens överraskning även för en mogendiggare som jag. Sångerskan Maria Persson "åt kameran" och framförallt levererade bra och dansant musik. Nu hamnar de i ett intressant dilemma. Om tv-publiken upptäcker bandet måste de bredda sig musikaliskt. Då kommer en ny publik ut på dansbanorna (läs de utan vattenflaskor och prasselbyxor). De kanske kommer att stå vid scenkanten och lyssna och kanske till och med (hemska tanke) ha tagit något vinglas. Detta är inte något problem för kompetenta Blender. Men för den inskränkta moderndanspubliken som gärna ser Blender som "sitt" band och inte alls vill bjuda in... Jag ska följa detta med spänning!

Playtones! Jag övertalade dem att söka till Dansbandskampen och jag är så glad att blekingekillarna tog steget. Detta är vad Dansbandskampen Också behöver. Om dansmusiken och danskulturen ska utvecklas måste nya band till. Stilarna måste variera. Allt ifrån Blenders mer poppiga inriktning till Playtones, som nu fått sitt stora genombrott. Välspelat, otroligt musikaliskt och charmigt. Det går inte att sitta still och publiken kan dansa till varenda låt.

Om ni frågar mig handlar finalen mycket om Zekes, Playtones och Torgny Melins. Men jag har haft fel förr (minns dock inte när).
Efter sändningen blev det en kort stunds prat med goda vänner och några möten om kommande projekt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista