Géza Röhrig som Saul i Sauls son. Foto: Stuios S Entertainment.
Géza Röhrig som Saul i Sauls son. Foto: Stuios S Entertainment.

Sauls son - klaustrofobisk förintelsefilm

0:59 min

Året är 1944 och Saul är fånge i Auschwitz. Han tvingas ta hand om de ihjälgasade fångarna och tvätta rummen där de dödats. En dags tror han sig se sin egen son bland de döda. Allt är filmat i ett fyrkantigt klaustrofobiskt format och det är mycket starkt och ger verkligen en känsla av instängdhet. Stark fyra i betyg. (Premiär 12 februari). 
Betyg: 4

Så en film som gör ont, som är påfrestande att se. Sauls son heter den och den utspelar sig i Auswitsch i krigets slutskede 1944. Allt är filmat med en fyrkantig filmruta som gör det klaustrofobiskt, det är nära och ibland suddigt, rörigt. det är som om kameran sitter på Sauls axel där han rör sig i den grymma världen. Han är fånge och ingår i en grupp som ska transportera bort dödade fångar och rengöra gaskamrarna. Så en dag tycker han sig se sin son bland de avrättade, och han gör allt för att hans son ska få en riktig begravning så nära som det är möjligt i alla fall. Sauls son är i många stycken veckans bästa film, men den är samtidigt svår att se. Mitt betyg blir en stark fyra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista