Helen Mirren och Oscarsnominerade Bryan Cranston i Trumbo. Foto: Scanbox Entertainment.
Helen Mirren och Oscarsnominerade Bryan Cranston i Trumbo. Foto: Scanbox Entertainment.

Trumbo - tidstajmad filmhistoria

1:09 min

Dalton Trumbo var en av de största manusförfattarna i Hollywood när jakten på kommunister inleddes. Han åkte dit men fortsatte under andra namn. Filmen Trumbo är ingen tung historia, det är en tidsfärgad effektivt berättad historia, som om han själv skrivit den. Och filmen växer till att bli min favorit så här långt i år. (Premiär 12 februari).
Betyg: 5 

Vi börjar med årets första femma. Trumbo heter filmen som handlar om en av de främsta manusförfattarna i Hollywoods drömfabrik, Dalton Trumbo. Han är framgångsrik, har ett stort hus och familj och kommunist, vilket han inte håller tyst om i det USA som efter andra världskriget börjar jaga kommunister.

Han får förstås problem, får yrkesförbud och hamnar i fängelse. Men fortsätter skriva sina manus, nu anonymt under andras namn. Och två av hans manus får Oscarsstatyetter.

Trumbo är en sann historia, speglad på ett snyggt tidsdoftande sätt, effektivt berättad och både berörande och kul. Och skriven på ett flyhänt sätt, som om Dalton Trumbo själv suttit vid skrivmaskinen. I huvudrollen ser vi Bryan Cranston, och han har mycket rättvist fått en Oscarsnominering för rollen.

Mitt betyg till Trumbo blir en femma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista