Tuva Jagell, Wilma Holmén och Louise Nyvall i Pojkarna. Foto: Folkets Bio.
Tuva Jagell, Wilma Holmén och Louise Nyvall i Pojkarna. Foto: Folkets Bio.

Pojkarna - könsöverskridande tankar och fantasi

1:19 min

Bygger på Jessica Schiefauers Augustprisbelönade bok med samma namn. Inte lika bra som boken, det finns fantasi, det finns vardagsigenkänning men det är också lättare att tappa tråden med de sex ungdomarna man följer, än i boken. (Premiär 19 februari).
Betyg: 3

Pojkarna är en svensk film som bygger på Jessica Schiefauers Augustprisbelönade bok med samma namn. Det handlar om tre vanliga skoltjejer som en dag hittar ett frö som dom sår. Och när de sen smakar på växtens saft så förvandlas dom till pojkar. Något som gör att de kan bete sig på ett helt nytt sätt, de kan tuffa till sig, slipper blickarna som värderar deras kroppar. Förvandlingen upphör efter ett tag, och lockelsen att bege sig in i pojkvärlden prövar gruppens vänskap. Det här är svårt att skildra på film, det är både påtaglig vardag och frågor om vem man är, och fantasi och drömmar. Det finns fina scener, men det är sex ungdomar vi ser i filmen och jag kan tänka mig att som film hade det varit lättare att följa en persons resa in i en annan värld. I romanen fungerar det lättare att byta värld. Mitt betyg till Pojkarna blir en trea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista