İlayda Akdoğan i Mustang. Foto: Scanbox Entertainment.
İlayda Akdoğan i Mustang. Foto: Scanbox Entertainment.

Mustang - starka systrar

1:16 min

Fem föräldralösa systrar stängs in i det stora huset i den turkiska byn av sin farbror och farmor, när de badat med skoluniformerna på skolavslutningen. De ska sen giftas bort för att få behålla sin heder. Systrarna är som vackra Pippi-Långstrump-flickor i sitt uppror, men det går inte bra hela tiden. (Premiär 4 mars).
Betyg: 4 

Mustang är en film om fem föräldralösa systrar som bor med sin farbror och farmor i ett stort hus. Vid skolavslutningen så badar dom i sina skoluniformer med några pojkar, och det blir för mycket för farbrorn och de konservativa byborna. Flickorna låses in och efter en tid så börjar man att leta efter män åt de äldsta, de ska giftas bort så deras heder kan behållas. Det här är en film om förtryck, och kamp mot förtrycket. Flickorna är starka, de är lojala mot varann och försöker hitta vägar ut ur det här förtrycket. Samtidigt är det här också en mycket vacker film, ibland så vacker att inlåsningen och övergreppen hamnar i skymundan. Mitt betyg till Mustang blir en fyra, den är bra och sevärd Frankrikes Oscarsbidrag, men ibland känns den trots all smärta lite enkel. Som när yngsta systern lär sig köra bil, för att kunna rymma, det går så enkelt då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista