Ur filmen När Marnie var där. Foto: TriArt.
Ur filmen När Marnie var där. Foto: TriArt.

När Marnie var där - vackert och mästerligt i detaljerna

1:16 min

Japanska Studio Ghibli fortsätter göra mästerliga tecknade filmer. Här om Anna som träffar Marnie, och filmen rör sig i gränserna mellan verklighet och dröm, nutid och minnen. Vem är Marnie? Här finns både glädje och sorg, lust och saknad. (Premiär 23 mars).
Betyg: 5

Betydligt bättre tycker jag om När Marnie var där. Ännu en tecknad pärla från japanska Studio Ghibli, som gett oss Min vän Totoro, Spirited Away och en rad andra mästerverk. Här handlar det om Anna som sänds iväg från staden för att få lite lugn och ro och frisk luft i en by vid havet. Där hittar hon ett hus som verkar övergivet, stor och vackert, och hon börjar drömma om huset och besöker det i ensamhet. Snart möter hon Marnie, och verklighet och dröm går in i varann, nuet och minnena lätas ihop. När Marnie var där är underbar i sina detaljer, och i att den låter allt få ta sin tid. Så småningom växer en stark historia, med både sorg och kärlek fram. Jag ger en femma till filmen som alla kan se, När Marnie var där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista