Andrew Garfield i Hacksaw Ridge. Foto: Noble Entertainment.
Andrew Garfield i Hacksaw Ridge. Foto: Noble Entertainment.

Hacksaw Ridge - vapenvägrarens krigsinsats

Hacksaw Ridge
1:01 min

Mel Gibson målar ett porträtt av vapenvägraren och krigshjälten Desmond Doss, nationalistiskt med bred pensel. (Premiär 4 november).
Betyg: 2

USA vill ha sina hjältar, gärna ensamma män som sätter nationens intressen främst. Och här i Hacksaw Ridge får man valuta för sina dollar. Andrew Garfield spelar Desmond Doss, en man som dekorerades för sina insatser i det blodiga, skitiga slaget mot japanerna under andra världskriget och räddade livet på många landsmän. Det här är en sann historia får vi veta i stora bokstäver innan historien tar sin början, och sen berättas det om den vapenvägrande, spinken Desmond som mobbas av matchomännen under militärutbildningen, men sen i slutet får stående respekt. Det är Mel Gibson som regisserat och det är en film målad med bred pensel. En krigsfilm, skulle jag kalla den efter andra halvans långa blodiga manglingar på slagfältet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".