Rebecca Ferguson i Life. Foto: Sony Pictures.
Rebecca Ferguson i Life. Foto: Sony Pictures.

Life - cellskräck i rymden

Björn Jansson "hade gärna sett lite mindre reptilöverlevnadsaction"
2:11 min

Godkänd nagelbitarthriller i rymden, men jag hade hellre sett att tankarna om hur vi möter okänt liv fått mer utrymme. (Premiär 24 mars)
Betyg: 3

Titel: Life
Regissör: Daniel Espinosa
Manus: Rhett Reese, Paul Wernick 
Skådespelare: Rebecca Ferguson, Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal
Genre: Science-fiction, thriller
Betyg: 3

Efter en resa till Mars så har man funnit liv där, ett prov innehåller en stor encellig varelse. Och på den isolerade rymdstationen så ska man nu undersöka vad de är man funnit. Rymdstationen kretsar runt jorden, men på avstånd, det är en sorts karantän ifall det man funnit visar sig vara farligt för människan. Sexmannateamet på rymdstationen är förstås upprymda av fyndet. Man tillför syre och annat som ska ge näring åt cellen och den förökar sig snabbt.

Med små elstötar så försöker man väcka varelsen som hamnat i en dvala efter en liten miss i labbet. Men elstötarna väcker aggressiviteten hos varelsen. Och nu börjar teamet tappa kontrollen på rymdstationen.

Daniel Espinosa som slog igenom med Snabba Cash, och sen dess gjort några Hollywoodproduktioner har här stjärnan Jake Gyllenhaal i en huvudroll och svenska Rebecka Ferguson, båda bidrar till att göra Life sevärd. Det är science-fiction, en thriller eller skräckfilm - det är en smaksak vad man kallar Life.

Som sådan fungerar den tycker jag, man sitter på helspänn och undrar vad som ska hända. Men de ständiga på-tårna-scenerna när allt går överstyr på rymdstationen gör att tankar om hur vi bemöter ett nytt liv, eller det okända, försvinner. Jag hade hellre sett mer oviss spänning, mer tankar kring det spirande okända livet och mindre reptilöverlevnadsaction. För här finns ett tänkvärt anslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".