Intervju

"A love letter to Stockholm"

4:11 min

Neneh Cherry gör sin skådespelardebut i filmen "Stockholm my Love", en film som är lika mycket en inre resa som en resa i staden Stockholm. Marc Cousins har regisserat filmen.

Stockholm my Love heter filmen där Neneh Cherry gör skådespelardebut. Hon spelar Alva, en framgångsrik arkitekt som hamnat i kris efter en traumatisk olycka ett år tidigare. Hon vandrar nu runt i staden på jakt efter tröst på de platser som betytt mycket för henne, såsom Vällingby, Skogskyrkogården och Engelbrektskyrkan. Men också i skateparken under Västerbron.

- Skateparken är min favoritplats i Stockholm, just nu. Jag växte upp i ett krig i Belfast och jag var ganska nervös som liten, och då fann jag lugn i platser som biografer och skateparker. Skateparken under Västerbron är mycket vacker, närmast skulpturell. Där utspelar sig också en nyckelscen i filmen, det är där Alva börjar må bättre, berättar Mark Cousins.

- Marks passion för Stockholm och olika platser här gör att jag upptäckte en annan sida av Stockholm. Han är så kunnig och när han berättar passionerat om en plats, så blir man kär själv i platsen, säger Neneh Cherry.

- Städer är det finaste som människan har byggt och Stockholm är en av juvelerna. Så filmen är ett sorts kärleksbrev till Stockholm, säger Mark Cousins.

Neneh Cherry har ett naturligt skådespel i filmen, vilket gör att man kan ta den för en dokumentär, en poetisk sådan.

- Vi blev lite förvånade av det. Neneh är inte arkitekt, hon kör inte bil som i filmen och hon har inte varit med om en sån tragisk olycka. Historien är helt uppdiktad, men jag gillar filmer som är magiskt realistiska. De ska vara naturalistiska och realistiska, men förhöjda, säger Mark Cousins.

Fredagen den 24 mars har filmen "Stockholm my Love" premiär på Bio Rio i Stockholm. Den kommer sen under året att turnera runt i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista